Susanna Kallurs 12.91 på 100 m häck är 0.11 från SOK-kravet. Räcker det ändå för att bli uttagen? Foto: Deca Text&Bild

Blir det OS-biljetter för Kallur, Skoog och Lindh?

Drömmen om Rio får sitt slut denna vecka eftersom sista kvaldag är idag måndag 11 juli. Åtta svenska friidrottare är uttagna till OS där friidrotten avgörs 12–20 augusti men det kommer att bli fler efter två fantastiska dagar lördag-söndag! Hur många fler? Får Susanna Kallur, Lovisa Lindh och Sofie Skoog någon OS-biljett? Det kan faktiskt bli så många som sex till vilket alltså skulle innebära en trupp på fjorton aktiva. Det är ett drömscenario snarare än en realistisk möjlighet, men möjligheten finns.

Mikael Ekvall, maraton
De sista svenskarna i aktion i Amsterdam-EM var halvmaratonlöparna där manliga laget gjorde en bra insats och slutade femma. Strömstads Mikael Ekvall är högaktuell för OS-maran och var bäste svensk på fjortonde plats i Amsterdam med 1:04:28 och var nöjd med insatsen. I Oktober förra året satte han personligt rekord med 2:12:07 i Frankfurt Marathon vilket var nästan sju minuter under den internationella OS-kvalgränsen sju sekunder från SOK:s OS-nomineringsnivå.
– Jag fick ut allt i Amsterdam så jag är nöjd! SOK har sagt att jag ska visa upp mig och springa så bra som möjligt. Jag tycker att det här definitivt borde räcka. Jag var med 2:12:07 bara sju sekunder ifrån i höstas. Jag är bättre i maraton än halvmaraton, ju längre desto bättre, säger Micke.

Susanna Kallur, 100 m häck
I Amsterdam noterade Susanna 13.00 i försöken och 12.96 i semifinalen och var 0.05 från final. Därmed har hon klarat IAAF:s OS-gräns tretton blankt i tre av de fyra lopp hon sprungit sedan comebacken på Bauhaus-galan i Stockholm den 16 juni. I det fjärde noterade hon 13.01. SOK:s OS-nomineringsnivå är 12.80 och Sannas årsbästa 12.91. Räcker det för att blidka SOK? Kunde veteranen Therese Alshammar få en OS-biljett i simning trots att hon inte riktigt nådde OS-gränsen så borde väl veteranen Susanna Kallur kunna få det …

Lovisa Lindh, 800 m
I lördags spurtade Ullevi-tjejen sensationellt till sig ett EM-brons i Amsterdam på personliga rekordet 2:00.37. Därmed underskred hon den internationella OS-kvalgränsen 2:01.50 för fjärde gången på sina fem senaste lopp. SOK:s OS-nomineringsnivå är 1:59.50 men kanske att Lovisa kan komma med på kvoten ung och lovande, den som stavhopperskan Michaela Meijer är uttagen på.

Sofie Skoog, höjd
Göta-hopparen tog sig till final i Amsterdam där hon slutade delad nia på 1.89. För fjärdeplats krävdes 1.93 vilket är lika med OS-kvalgränsen. Den klarade Sofie två gånger i vintras med 1.94 som bäst medan hon i sommar som bäst hoppat 1.90. Räcker det för att blidka SOK?

Michel Tornéus, längd
Hammarbyaren tog EM-silver med 8.21w i torsdags och överträffade då OS-kravet 8.15 för andra gången på två dagar med för mycket medvind. Men på söndagen slog han till med 8.44 på hög höjd i Sierra Nevada i +1.8 i ett magiskt hopp där hon förbättrade sitt eget svenska rekord med hela 22 centimeter. OS-platsen är given och Michel är nu ett av våra stora medaljhopp i Rio.

Kim Amb, spjut
Även Kim tog sista chansen genom att på Massas äng i Karlstad slå till med 84.32 på söndagen – hela 1.32 längre än OS-kvalgränsen. OS-platsen är given.

Det kan inte teslutas att ytterligare friidrottare kan kvala in till OS. Erika Kinsey klarade OS-gränsen 1.93 tre gånger 2015 och en gång i vintras men har inte hittat formen i sommar då det som bäst blivit 1.90. Släggkasterskan Tracey Andersson, som var elva i EM-finalen i fredags på 67.08,  gör under måndagen ett sista försök att klara SOK:s OS-nomineringsnivå 72.40. För tre veckor sedan förbättrade hon sitt eget svenska rekord till 70.99 (IAAF:s gräns är 71.00).

Den åtta svenskarna i OS-truppen i nuläget
Melker Svärd Jacobsson, Malmö AI, stav
Daniel Ståhl, Spårvägens FK, diskus
Meraf Bahta, Hälle IF, 1500 eller 5000 m
Sarah Lahti, Hässelby SK, 10 000 m
Charlotta Fougberg, Ullevi FK, 3000 m hinder
Angelica Bengtsson, Hässelby SK, stav
Michaela Meijer, Örgryte IS, stav
Khaddi Sagnia, Ullevi FK, längd
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen