Foto: Deca Text&Bild

Daniel Ståhl dubbelt uppflyttad i Diamond League

Att Daniel Ståhl hade en fantastisk säsong i fjol med bland annat världsårsbästa på SM och seger i Diamond League-finalen i Bryssel är allmänt känt. Men faktum är att hans placeringssvit i Diamond League var än bättre än vad som redovisats eftersom han i efterhand flyttats upp till fjärde plats i två tävlingar.

I premiären i Doha slutade Daniel femma och likaså i Rom i början på juni. Före sig i båda tävlingarna hade han sydafrikanen Victor Hogan, 27, som i höstas stängdes av i nio månader efter att ha testat positivt för ämnet Methylhexanemine som gjordes i Sydafrikanska mästerskapen i Stellenbosch i mitten på april. Men han tävlade vidare i ytterligare sex tävlingar vars resultat ströks i efterhand och han missade OS i Rio.
Methylhexanemine är samma ämne som Jamaica-sprintern Yohan Blake stängdes av för i tre månader 2009.

Lysande placeringsrad i Diamond League
Daniel flyttas därmed upp från femte till fjärde plats i både Doha 6 maj och Rom 2 juni vilket betyder att hans placeringsrad i Diamond League blir följande: 4:a i Doha, 3:a* i Rabat, 4:a i Rom, 7:a i Birmingham, 2:a i Monaco (ej med i Lausanne) och 1:a i finalen i Bryssel.
Även Axel Härstedt uppgraderas på grund av Hoogans avstängning och avancerar till femte plats i Diamond League-tävlingen i Doha och till samma placering i World Challenge-tävlingen i Hengelo 22 maj.

Den osannolika händelsen i Rabat
*Mellan Doha och Rom tävlade Daniel i Rabat där han i andra omgången kastade ca 64.75 – ett godkänt kast som mättes men på grund av tekniska problem inte registrerades. Det hade räckt till tredje plats i tävlingen och även om Daniel inte fick resultatet så fick han prispengarna för tredjeplatsensedan Sverige protesterat.
Om Daniel och Axel får ytterligare prispengar för uppgraderingarna i resultatlistorna återstår att se. Hur som helst slutade Daniel tvåa i Diamond Race i diskus efter att ha vunnit finalen i Bryssel tack vare 65.78.

Träningsläger i USA
Daniel kastade i vintras hela 66.90 inomhus vilket gör honom till tvåa genom tiderna under tak och blev för 1,5 vecka sedan fyra i Europacupen i kast på Gran Canaria där han nådde 61.51. I april kommer Daniel att åka på träningsläger till Kalifornien där han också kommer att tävla.
– Träningen har fungerat jättebra i vinter så det ska bli kul att se vad Daniel kan göra där borta innan Diamond League-säsongen drar igång i Shanghai den 13 maj, säger Vésteinn.
Sedan väntar tävlingar i Oslo, Stockholm (BAUHAUS-galan) i juni och London i juli innan det är dags för VM som också går i London.
/Jonas Hedman

Läs även:
Jättekast av Daniel Ståhl – tvåa genom tiderna
Historisk Diamond League-seger för Ståhl
Fantastiskt diskusresultat av Ståhl sista SM-dagen – världsårsbästa!

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen