Daniel Ståhl har siktet inställt på säsongens tredje Diamond League-seger i Bryssel kl 17.30 på onsdagen. Foto: Deca Text&Bild

Daniel Ståhl tävlar i Diamond League onsdag eftermiddag

Bryssel-galans diskustävlingar har tidigarelagts två dagar och arrangeras ”ute på stan” idag onsdag kl 16.00 (kvinnor) resp 17.30 (män) och sänds på Sportkanalen och C More. Då kan man se bl a OS-mästaren Daniel Ståhl och OS-tvåan Simon Pettersson möta riktigt bra motstånd.

”Friidrott på stan” – det vill säga att flytta ut friidrottsgrenar från stadionarenorna till gator och torg – har blivit allt vanligare. I huvudsak har det – av självklara utrymmesskäl – handlat om höjd, stav och kula. Men vid EM i Amsterdam 2016 fick också långa kast chansen ”ute bland allmänheten” då kvaltävlingarna i diskus och spjut hade utlokaliserats till ”Museumplein”, en stor grönyta i centrala stan. Och nu har Diamond League-arrangören i Bryssel tagit ett liknande grepp:
Två dagar före fredagskvällens stora arenagala kommer nämligen diskutävlingarna för män och kvinnor att genomföras på en för ändamålet speciellt iordningsställd anläggning i parken ”Bois de la Cambre” i stadens södra utkant.

Bryssels motsvarighet till Djurgården
Eftersom det handlar om en park med status hos lokalbefolkningen liknande den för Djurgården hos stockholmarna hoppas arrangörerna säkert på att få även en ”spontanpublik” av parkbesökare. I alla fall om vädret gör sitt.
Den kvinnliga tävlingen – med toppnamnen Allman, Perkovic och Perez i spetsen – startar kl 16.00 och en och en halv timmes senare (kl 17.30) är det dags för männen. Där är det nio man till start med topp-2 i OS – Daniel Ståhl och Simon Pettersson – utmanade av främst Ceh, Gudzius och Dacres.

Finalplatser i Diamond League på spel
Toppklass på tävlingarna alltså och dessutom står platser i Diamond League-finalen på spel. Och insatserna nu kommer att bli helt avgörande. De som redan även teoretiskt säkrat sina finalplatser är Ståhl, Ceh, Weisshaidinger och Pettersson bland männen och Perkovic och Perez bland kvinnorna. Så inte ens Dacres eller OS-mästarinnan Allman är ännu inkvalade. I år är det ju dessutom bara sex finalister i alla teknikgrenarna.

Alla kast visas
En riktig heleftermiddag för diskusälskare väntar alltså på onsdag och för dem som inte råkar ha vägarna förbi Bryssel finns möjligheten att följa båda tävlingarna live kast-för-kast på Sportkanalen och C More!
Sändningarna börjar alltså kl 16.00 och det bör vara slutkastat någonstans runt 18.30.
/Jonas Hedman

Läs om Daniel och Simon på arrangörens hemsida
Startlistor

Läs även:
Sjunde SM-guldet för Daniel Ståhl
Osannolik OS-final – dubbelseger för Daniel och Simon
Världsårsbästa av Daniel i Bottnaryd

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen