74 centimeter fattade till bronset för Daniel Ståhl. Foto: Deca Text&Bild

EM: Daniel Ståhl fyra i EM-finalen

Diskusfinalen i Rom blev en jämn historia där Daniel med 66.84 i fjärde omgången tyvärr hamnade just utanför prispallen på fjärde plats, dryga halvmetern från bronset.

Världsrekordhållaren och regerande mästaren Mykolas Alekna inledde finalen med ett misslyckat och ogiltigt kast och kom aldrig riktig in i tävlingen. Bara två godkända där 67.48 i fjärde blev hans längsta vilket ”bara” räckte till brons. En skräll för killen som gjort över 70 meter så många gånger i år.

En kväll när träffen saknades
Daniel inledde med 63.02, ökade till 65.68 i andra och 66.84 i tredje. Han låg länge trea men så fick Lukas Weissheidinger på 67.70 i femte och tog silvret. Vann gjorde överraskande Kristjan Ceh som visserligen gjorde över 70 i Diamond League-premiären i början av maj men sedan varit ojämn. Nu tog han ledningen med 68.08 i andra och underbyggde med 68.05. 2022 års världsmästare är nu även europamästare.
Daniel var till slut 74 centimeter från medalj och det känns som att EM inte riktigt är hans mästerskap. Det är den enda stora titeln han saknar efter att ha vunnit två VM-guld och är regerande olympisk mästare.

Enda titeln som saknas
Daniel mästerskapsdebuterade på EM i Zürich för tio år sedan och gjorde nu sitt femte europamästerskap. Facit är 24-5-2-5-4 – en rad placeringsrad som vem som helst skulle vara nöjd med. Men har man vunnit de två globala titlar som finns så är man förstås inte helt nöjd förrän man även vunnit EM.
Daniel har klargjort att han tänker hålla på många år till så chansen till ett guld lever vidare.

Fanny sexa och Sara åtta
I kulfinalen stötte Fanny Roos 18.26 i andra och låg länge fyra på det. Men i de sista omgångarna passerade flera och det blev en slutlig sjätteplats på just 18.26. Guldet tog Jessica Schilder på 18.77.
Där bakom hade Sara Lennman en lite trög inledning med två stötar kring 17.20. Men sedan kom två just under 18 meter och avancemang till sjunde plats. Med 18.16 i femte – lika långt som i kvalet på förmiddagen – fastställde Sara sitt slutresultat som blev en åttondeplats. Det var bara decimetern bakom Fanny och 27 centimeter från femteplatsen. Faktum är att hon bara var 61 cm från EM-titeln. Men poängplats i första mästerskapsfinalen för Sara.
Tungt för Fanny som stötte 18.99 för 2,5 veckor sedan och 18.70 i kvalet. Det resultatet hade räckt till silver.

/Jonas Hedman

Resultat

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen