2.20 med mersmak! Foto: Jonas Hedman

Fabian Delryd ytterst nära att klara 2.23!

Täbys Fabian Delryd, 20, hoppade som en klocka i Sätra på söndagseftermiddagen och tog fyra raka höjder till och med 2.20 i första försöket. Därefter var han ytterst nära att klara 2.23 i andra! Se filmen från rekordhoppet längst ner på sidan!

Fabian kom till Täby Vinterspel i Sätra med ett innepers på 2.10 och ett 1,5 år gammalt totalpers på 2.17 och tog i årsdebuten allt i första försöket – 2.00, 2.10, 2.15 och 2.20! Nu visade han en helt ny hoppning och säkerhet och luftade faktiskt 2.20.
– Det har gått extremt bra på träning så jag är faktiskt inte förvånad! Jag har saxat två meter med kort ansats och tog 2.15 med tre steg flygande i onsdags så jag hade 2.20 som mål idag, säger Fabian.

Sex år sedan en svensk hoppade högre
Det är sex år sedan en svenska hoppade högre än 2.20 – Linus Thörnblad tog 2.25 i juli 2011 – och även om flera svenskar klarat just 2.20 de senaste åren så är det ingen som sedan klättrat vidare. Men Fabians 2.20 var med mersmak där andra försöket på 2.23 inte var långt från att lyckas.
– Allt kändes så lätt också! De senaste två vårarna har jag haft skador så nu har jag för första gången på länge kunnat lägga en bra grund och det har betytt mycket. Vi har lite nytt i träningen med mer fokus på styrka och så har vi lagt på ett pass så jag kör tio per vecka, säger Fabian som haft Vlado som tränare sedan han var 13 år.

”Målet är inne-EM”
Kvalgränsen till inne-EM i Belgrad är 2.25 och det är också liktydigt med Fabians mål denna vinter.
– Jag vill kvala till inne-EM och det känns också som att det finns en realistisk chans att det ska kunna gå, säger Fabian.
Närmast väntar Hammarby-spelen i Sätra nästa helg och veckan efter det en tävling i Göteborg.

Pluggade en termin i USA
Fabian studerade och tränade i North Carolina vårterminen 2016 men det blev ingen lyckad period.
– Jag stukade foten två veckor innan avresan och kom aldrig igång med hoppningen där borta. Det bidrog till att jag inte trivdes så bra och eftersom mitt samarbete med Vlado fungerar så bra så kör jag vidare här hemma istället, säger Fabian.
Sedan i höstas pluggar han ekonomi på heltid i Stockholm vilket fungerar jättebra att kombinera med träningen.
– Nu känns det som att man är en äkta höjdhoppare när man klarat 2.20! Det är helt klart en speciell gräns. Nästa stora resultatmål är 2.30, då är man i världseliten! avslutar Fabian.
/Jonas Hedman

Tack till Fabian för filmen från pershoppet!

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen