David Nilsson, t v, och Jonas Glans (tidigare Leanderson) där den sistnämnde drog de sista 3.9 km och avslutande med blixtrande snabba 5:29 sista 2 km.

Fantastisk avslutning när Jonas Glans satte svenskt rekord i comebacken

När MAI:s Jonas Glans (tidigare Leanderson) i Dresden i söndags gjorde sin första tävling på 20 månader så resulterade det direkt i svenskt rekord på 10 km väg med 28:08. Detta efter att han dragit sista fyra kilometerna och avverkat andra halvan snabbare än den första – på 14:02! Svenskt rekord satte även Sarah Lahti med 1:09:52 i halvmaraton.

Laufszene Invitational Run genomfördes i en park i centrala Dresen på en helt platt 2,5 km-bana i riktigt bra förhållanden. Högbys David Nilsson och Jonas Glans – som tävlade för första gången med det nya efternamnet – var med i tätklungan hela vägen och efter att tysken Simon Boch dragit fram till drygt tre kilometer tog David över farthållningen fram till sex kilometer då Jonas tog spets.

Jämn och fin fart hela vägen
Första kilometern gick på 2:46, 3 km passerades på 8:26 och halva sträckan på 14:06 med tre man på samma tid – David, Jonas och Simon. Precis efter 6 km-märket övertog Jonas farthållningen och hade fyra man i rygg men vid 8 km var det bara David och Simon kvar. Nionde kilometern gick på 2:47 och precis efter tryckte Jonas till och fick 10-15 meter. 1000 m-avsnittet mellan 8.5 och 9.5 gick så snabbt som 2:40 och David och Simon grimaserade.

2:42 på slutkilometern
Simon var stark sista kilometern, gick ifrån David och närmade sig Jonas som ändå höll bra och vann med två sekunder på 28:08 före och med David ytterligare två sekunder efter på 28:12. Efter 14:06 på första halvan hade Jonas 14:02 på den andra – fyra sekunder snabbare än hans banpers på 5000 m från Lag-EM i Vasa 2017.

Bara tre svenskar har sprungit snabbare
28:08 innebar att Mustafa Mohameds tolv år gamla svenska rekord förbättrades med fyra sekunder och alltså tangerades av David. Bara tre svenskar har någonsin sprungit snabbare än 28:08 på 10 000 m bana – Jonny Danielson 27:55.74 (1989), Mats Erixon 27:56.56 (1982) och Lars-Erik Nilsson 27:58.70 (1986).
Det svenska rekordet är Jonas första och han förbättrade nu sitt två år gamla 10 km-pers med 33 sekunder. Även den gången – i Valencia i december 2018 – vann han loppet i en comeback efter att inte ha tävlat på länge (tio månader). Nu föregicks loppet av ett p g a skador 20 månader långt tävlingsuppehåll.
David förbättrade sitt personliga rekord med hela 36 sekunder efter att tidigare i höst två gånger noterat 28:48.

Suveränt rekord av Sarah
Hässelbys Sarah Lahti missade halvmaraton-VM i Polen den 17 oktober på grund av sjukdom men i Dresden fick hon revansch för det. Halvmaran inleddes med en 1098 meter lång runda följt av åtta varv på 2.5 km-banan och Sarah höll ihop det fint hela vägen. Med 1:09:52 förbättrade hon sitt eget tre år gamla svenska rekord med fyra sekunder. Detta efter att ha samlat de åtta 2.5 km-varven inom tio sekunder i intervallet 8:13-8:23. Varvtiderna: 3:29 (1098 m), 8:13, 8:14, 8:17, 8:15, 8:21, 8:21, 8:23 och 8:15. Hon ledde länge loppet men blev på slutet passerad av tyskan Mirian Dattke som var tio sekunder före i mål.

Archie Casteel trettonde genom tiderna
Bra insatser gjorde även Spårvägen-löparna Mohammad Reza och Archie Casteel. Reza slutade trea på 1:02:39 (pers med hela 3:48 och iranskt rekord) och Archie femma på 1:03:29 – pers med 24 sekunder och upp som nr 13 genom tiderna i Sverige.
/Jonas Hedman

Resultaten
1) Jonas Glans, Malmö AI, 28:08 (sv rek med 4 sekunder)
2) Simon Boch 28:10
3) David Nilsson, Högby IF, 28:12 (pers med 36 sek)

Resultatlistan 10 km väg
Se hela loppet på youtube.com
Resultat halvmaraton

Mellantiderna i Dresden, GER, 8/11 2020
Jonas och David låg med i tätklungan hela loppet och var som mest någon sekunder efter under loppets första tre kilometer.