EM-medaljörerna i längd i Amsterdam. Fr v Michel Tornéus, silver, vinnaren Greg Rutherford, och trean Ignisious Gaisah. Foto: Deca Text&Bild

Riktigt hög nivå på de svenska friidrottarna – Michel Tornéus bara sjua

På torsdagen publicerades friidrott.se:s årliga tio-bästa-lista i form av de bästa svenska friidrottarna 2016 och man slås av att Michel Tornéus, som är fyra i världsstatistiken i längd med 8.44, bara är sjua. Det säger något om vilken hög nivå det är på de bästa friidrottarna!

Michel Tornéus hade ett år med en magisk vecka – eller noga räknat åtta dagar – i början på juli då han hoppade över åtta meter i fyra tävlingar i rad. Först 8.05 på hög höjd i Sierra Nevada lördagen den 2 juli, sedan 8.19w i EM-kvalet följt av silver på 8.21w i finalen bara fyra centimeter bakom Greg Rutherford.
Då var han alltså silvermedaljör i EM men inte kvalificerad för OS. Tre dagar senare var Michel tillbaka på hög höjd i Sierra Nevada och fick direkt på monsterhoppet 8.44 – svenskt rekord med hela 22 centimeter!
Men han lyckades inte ta sig till final i OS i Rio en dryg månad senare och några fler åttametershopp blev det inte.

Åtta raka listplaceringar
Michel är med på 10-bästa-listan för åttonde året i följd och man konstaterar att bara två friidrottare varit med fler gånger sedan listan introducerades för 43 år sedan – Patrik Sjöberg (13 år), Stefan Holm (11) och Kajsa Bergqvist (9). Susanna Kallur och Emma Green har varit med åtta gånger.

EM-medaljörer, OS-finalister och en världsetta
Närmast bakom sig på 10-bästa-listan har Michel ännu en EM-medaljör – Angelica Bengtsson – och närmast framför sig OS-tian i diskus, Axel Härstedt. Ytterligare fem ännu ej placerade aktiva ligger före och de är uppställda i bokstavsordning.
Av dem tog Meraf Bahta EM-silver på 5000 m och var OS-sexa på 1500 m (plus två svenska rekord), Sarah Lahti var EM-nia och OS-tolva på 10 000 m (plus fyra svenska rekord) och Lovisa Lindh var EM-trea och OS-tia på 800 m (plus ett svenska rekord). Sofie Skoog var EM-nia och OS-sjua i höjd och Daniel Ståhl EM-femma i diskus och toppar dessutom världsstatistiken med 68.72.
Vem som blir Årets friidrottare 2016 offentliggörs på Friidrottsgalan i Stockholm på onsdag den 23 november.
/Jonas Hedman

Läs även:
Michel Tornéus byter tränare och flyttar till USA
Tornéus utslagen i kvalet i Rio
8.44 av Tornéus
Femte medaljen för Michel

Sveriges tio bästa friidrottare 2016
(De fem första i bokstavsordning, deras placeringar avgörs på Friidrottsgalan 23/11)
Meraf Bahta, Hälle IF, 1500-5000 m
Sarah Lahti, Hässelby SK, 10 000 m
Lovisa Lindh, Ullevi FK, 800 m
Sofie Skoog, IF Göta Karlstad, höjd
Daniel Ståhl, Spårvägens FK, diskus
6) Axel Härstedt, Malmö AI, diskus
7) Michel Tornéus, Hammarby IF, längd
8) Angelica Bengtsson, Hässelby SK, stav
9) Michaela Meijer, Örgryte IS, stav
10) Kim Amb, F Bålsta IK, spjut

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen