Ida Storm är regerande svensk mästare i vikt inomhus från Malmö i fjol (bilden). Foto: Deca Text&Bild

Fantastiskt kast av Ida Storm – slog det svenska rekordet med över metern

I en resultattävling i Malmö på onsdagskvällen kastade Malmö AI:s Ida Storm, 25, hela 23.73 i vikt. Det är en förbättring av hennes egen Sverige-bästa-notering med med hela 1.17 meter.

– Det har gått bra på träning så det var skönt att få ut det! Jag hade ytterligare ett kast på höga 22. Sektorn var smalare än vad reglerna säger så jag hade några kast i nät men 23.73 var mitt längsta, säger Ida.
Hon inledde med tre ogiltiga där och så rekordkastet 23.73 i fjärde omgången. Endast bästa kastet mättes och i femte och sjätte hade hon ca 22.60 och ca 21.90.
Viktkastning är ingen officiell svensk rekordgren utan det noteras endast men väl mästerskapsgren inomhus sedan 14 år tillbaka. Ida, som i höstas bytte från Hässelby till MAI, hade själv den gamla toppnoteringen med 22.56 noterad i Fayetteville, Arkansas, i mars 2015 då hon var tvåa i de amerikanska universitetsmästerskapen.

Åtta genom tiderna i världen
Världsbästa-noteringen med 9,08 kg-vikten är 25.56 från 2007 av amerikanskan Brittany Riley och Ida avancerade med sitt jättepers till åttonde plats genom tiderna. Vikt är en gren som utövas i USA och Sverige (inomhus för seniorer) och ett fåtal länder till, den finns med på ISM-programmet men inte i VM och EM inomhus.
Ida har slägga som förstagren där hennes personliga rekord 69.13 placerar henne trea på den svenska genom-tiderna-listan. Så sent som i lördag kastade hon 67.70 i en tävling på Irland. Men inomhus är det viktkastning som gäller och där är hon storfavorit till att försvara titeln i Växjö den 25-26 februari.
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen