2:31:05 för en vecka sedan och 2:29:36 idag för Hanna Lindholm.

Fantastiskt maratonprestation av Hanna Lindholm – under 2:30 i andra maran på en vecka

Huddinges Hanna Lindholm, 41, stod för en bragdartad prestation då hon i Österrike på söndagsmorgonen sprang i mål som trea i S7 Marathon på 2:29:36 – bara 37 sekunder från det personliga rekordet. Detta endast sju dagar efter att hon gjorde 2:31:05 i Milano.

Den olympiska drömmen är stark och trots att Hanna och tränaren Per Synnerman lade ner OS-drömmen efter förra helgens lopp kom hon till start i Riegersdorf i östra Österrike. Regnet öste ner vid start och sedan regnade det till och från hela loppet. Banan gick på en ännu inte klar motorväg ute i skogen och löptes på ett 5.8 km-varv med många kurvor varav flera var vändpunkter med 180-gradersböjar. Regnet gjorde dessutom att det blev halt

Ledning andra halvan
Hanna låg med tätklungan första halvan och var sedan ensam ledare fram till just före 40 km. Detta efter att ha passerat 5 km på 17:17, 10 km på 34:40 och halvvägs på 1:13:53 – exakt lika med persloppet från Sevilla 15 månader tidigare som slutade på 2:28:59.
Hon fick hjälp av två manliga farthållare mellan 21 och 40 km då hon var i ledning och farten pekade då mot en tid under det personliga rekordet. Men sista 6 km blev tuffa, två tjejer kom ikapp just före 40 km och passerade sedan och Hanna sprang i mål som trea på 2:29:36.
Detta alltså i tuffa förhållanden där det regnade i stort sett hela loppet. Tävlingscentrum för loppet var i Bad Lopiersdorf med start i Riegersdorf och målgång i Speltenbach.

Otillåten vätskelangning
Vann gjorde Kazakstans Zjanna Mamazjanova på 2:29:01 före maratondebutanten Tereza Krochova från Tjeckien, 2:29:06. Båda underskred OS-kvalgränsen och Zjanna var väldigt glad över att ha fixat det internationella OS-kravet. Men man noterar att hon på de sista kilometerna fick otillåten hjälp med vätska vilket är mot reglerna. 
Hanna gjorde sin tredje mara under 2:30 och var sex sekunder över OS-kvalgränsen som hon klarade i fjol. Men att SOK ska ta ut henne känns mindre troligt eftersom de kommunicerat att en tid under 2:26 krävs.

Två maror inom en vecka – hur är det möjligt?
I Milano förra söndagen hade Hanna inte en dag då allt stämde. Då fick hon vända tillbaka vid en vätskestation och tappade kontakten med klungan där Charlotta Fougberg fanns. Charlotta nådde till slut målet på 2:28:11 medan Hanna hade 2:31:05.
När hon tappade klungan fick hon springa själv och pressade inte ut allt när hon förstod att hon inte skulle nå en tillräckligt bra tid.
– Hanna hade faktiskt inte ens träningsvärk efter Milano. Hon stördes lite av vad vi tror är pollen. De nya skorna gör också att hon blir mindre sliten. Hon är också väldigt bra tränad och i sitt livs form och då går återhämtningen fortare, säger tränare Per Synnerman.

Bestämde sig 48 timmar före loppet
I onsdags fick Hanna höra talas om maratonloppet i Österrike och på fredagen körde hon ett lättare kvalitetspass med tvåminutersintervaller.
– Då var hon helt återhämtad och jag fick hålla tillbaka henne eftersom hon sprang för fort. Då skojade vi om tävlingen men jag sa att om hon ville springa så tyckte jag att hon skulle göra ett försök. Jag satt i telefon halva fredagen för att boka flygbiljetter, boka Covid-tester och var i kontakt med arrangören säkert tio gånger, säger Per.
– Det blev direktflyg till Wien på lördagen och två timmars bussresa till tävlingsorten och sedan start klockan nio på söndagsmorgonen.
Fyra svenskor, plus Hanna själv, har sprungit under 2:30:41 på maraton genom alla tider. Den tiden snittade Hanna nu på två maror inom loppet av sju dagar.
Resultaten
/Jonas Hedman

Läs även: Heroiskt maratonlopp av Charlotta Fougberg

Vilka svenskar har sprungit snabba maror med kort mellanrum före Hanna? Den främste svensken på området är utan tvekan Kjell-Erik Ståhl!

Hanna Lindholms biografi på friidrottsstatistik.se

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen