Personligt rekord med 45 sekunder för Charlotta Fougberg i Milano Marathon. Räcker det för att SOK ska ta ut henne till OS? Foto: Johan Wettergren

Heroiskt maratonlopp av Charlotta Fougberg – satte personbästa

Ullevis Charlotta Fougberg gjorde sitt livs snabbaste maratonlopp då hon i Milano på söndagsmorgonen sprang i mål som tolva på 2:28:12 – personligt rekord med 44 sekunder. Huddinges Hanna Lindholm var 16:e på 2:31:05.

– Jag är stolt över hur jag genomförde loppet och att jag satte personligt rekord. Målet var att snitta 3:29 per kilometer och det fungerade bra halva loppet. Men runt 30 km började det bli jobbigt, jag tappade lite fart men kämpade hela vägen in, säger Charlotta.
Det var 15 grader, vindstilla men fuktigt i luften på det helt platta 7,5 km-varvet i Milano i norra Italien när loppet sköts iväg kl 6.30 på söndagsmorgonen. Charlotta hade draghjälp av Sävedalens Linus Hultegård som drog hela vägen och var två sekunder före i mål.
De öppnade aningen långsamt med 17:35 första kilometern och men hittade sedan en jämn och fin fart som pekade ner mot 2:27. Charlotta och Hanna höll ihop och kom ikapp en klunga med bland annat schweiziskan Scherl som sedan släppte före halva sträckan.

Charlotta Fougberg och Hanna Lindholm – nr 3 respektive 4 på den svenska genom-tiderna-listan i maraton. Foto: Johan Wettergren

Perfekt första halva
Charlottas mål var att snitta 3:29 per kilometer och hon och Hanna höll idealisk fart med de fyra första 5 km-avsnitten samlade mellan 17:22 och 17:35. Ingen officiell mellantid halvvägs men coach Johan Wettergren knäppte 1:13:32 vilket var omkring 21 sekunder snabbare än när Hanna satte sitt personbästa 2:28:59 i Sevilla för ett drygt år sedan.

Tuffa slutkilometer
Charlotta och Hann höll ihop till strax efter 22,5 km då den förstnämnda började glida ifrån. Vid 25 km var avståndet åtta sekunder, vid 30 km 53 sekunder och fortsatte sedan att växa.
Charlotta tappade lite för varje 5 km-avsnitt med 17:28 på den upp till 25 km följt av 17:33 och 17:39. Men hon höll ändå fart för en klar förbättring av sitt personliga rekord.
Sista femman upp till 40 km gick på 18:00 och efter 7:47 på avslutande 2,2 km nådde hon målet på 2:28:12 – 44 sekunder under det fem månader gamla perset från Italien i december.

Kom direkt från höghöjdsläger
– Jag var på höghöjdsläger i Sestriera i 2,5 veckor och kom till Milano igår. Det var mentalt tufft att ladda om efter det brutna loppet i Italien för en månad sedan, men det har känts bra sista tiden. Jag var laddad och redo att kämpa och springa mitt bästa idag. Banan var flack men det var ett kilometerlångt parti med kullersten på varje 7,5 km-varv och där handlade det mer om att sätta fötterna rätt än att flyta, säger Charlotta.
– Det har varit ett tufft år med många inställda och flyttade lopp där förutsättningarna för maximal prestation inte varit de bästa. Men träningen har gått bra och detta var min femte maratonstart så jag lär mig fortfarande.

Tappade bara en dryg minut
Efter 1:13:32 halvvägs följde 1:14:40 på andra halvan för Charlotta och därmed tappade hon bara 1:06 på avslutande 21,1 km i vad som var hennes fjärde fullföljde mara. Tidigare 2:28:56 i Italien i december, 2:29:40 i debuten i Spanien 2020 och 2:49:17 i värmemaran i Doha-VM 2019.
Charlotta förstärkte nu sin tredjeplats på den svenska genom-tiderna-listan där hon har svenska rekordhållerskan Isabellah Andersson (2:23:41 2011) och OS-klara Carolina Wikström (2:26:42 2020) före sig. På den Nordiska genom-tiderna-listan avancerade Charlotta från tionde till sjunde plats.
Nu återstår att se om SOK tycker att två lopp på 2:28 inom fem månader – båda under den internationella kvalgränsen 2:29:30 – räcker för att bli uttagen till OS-loppet i Sapporo i början av augusti.

Bra lopp också av Hanna
Även Hanna Lindholm höll ihop det bra och nådde målet på 2:31:05 – hennes femte bästa tid – att jämföra med det personliga rekordet på 2:28:59 från Sevilla i fjol. Bara fyra svenskor förutom Hanna själv har någonsin sprungit snabbare. Men hon hade hoppats på mer i Milano där målet var 2:27.
– Jag är i mitt livs form och har ingen förklaring till vad som hände. Det började med att jag missade en flaska vid en vätskekontroll som de ställt på fel bord. Vid nästa station fick jag hjärnsläpp och  tog min flaska som de ställt upp för tidigt eftersom den var till nästa varv, skriver Hanna på Instagram.
– De skrek på mig, jag tvärnitade och slängde tillbaka flaskan men tappade nästan tio sekunder på klungan och hade svårt att komma in i rytmen igen. Vädret var bra men kullerstenspartierna var mindre roliga. Men det kändes faktiskt som en riktigt stadsmara med publik i centrala Milano.

Dubbla världsårsbästan
Vann loppet gjorde Titus Ekiru, Kenya, som med världsårsbästat 2:02:57 var en knapp minut före tvåan och gick in som delad femma genom tiderna, 1:18 från världsrekordet. Damklassen vanns av Etiopiens Hiwot Gebrekidan som med 2:19:35 var över två minuter före tvåan. Även den tiden var världsårsbästa.
Resultatlistan
/Jonas Hedman

Personbiografier:
Charlotta Fougberg, Ullevi FK
Hanna Lindholm, Huddinge AIS

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen