Klara svenska ledningar i båda klasserna efter första dagen. Här trippelsegern på 10 km väg med fr v Sarah Lahti, Meraf Bahta och Carolina Wikström. Foto: Deca Text&Bild

Finnkampen: Stjärnorna levererade – rekord av Andreas Almgren och Fanny Roos

Lördagseftermiddagen och kvällen bjöd på fin friidrott på Stockholms Stadion under finnkampens första dag. 4500 åskådare lät som betydligt fler och bidrog till en rad bra svenska insatser. Finnkampsrekord av Andreas Almgren (13:29 på 5000 m) och Fanny Roos (18.65 i kula) plus 45.98 på 400 m av Carl Bengtström och snabbaste tiden på åtta år för Moa Hjelmer på samma distans (52.70). Kvällen avslutades med att det så när blev svenskt rekord på kvinnliga 4×100 m – blott tre hundradelar fattades.
Efter första dagen leder Sverige båda kamperna klart – herrarna med 24 poäng och kvinnorna med hela 28.

Lagom till första start strax före kl 16 lyste solen upp Stockholms Stadion och det blev riktigt skönt på upploppssidan trots bara 14 grader.
Men redan fyra timmar tidigare genmfördes damkampens första gren som ingick i Tjejmilen en kilometer bort på Gärdet. För första gången var 10 000 m bana ersatt av 10 km väg och det slutade med en trippelseger för Sverige och 16–6. Meraf Bahta spurtbesegrade Sarah Lahti med en sekund på 32:41 med OS-löparen i maraton, Carolina Wikström, trea på 33:28. Därefter följde de tre finskorna på 34 minuter.

Härlig stämning
När eftermiddagen närmade sig kväll mojnade vinden och det blev en fin kväll för friidrott, om än något sval med 13 grader som sjönk till elva när klockan nått 19.30. Att publiken gladdes över live-friidrott var det ingen tvekan om. Den levde med, applåderade och stod upp vid mer än ett tillfälle när kampen blev jämn eller riktigt bra resultat nåddes.
De svenska herrarna fick en bra start och ledde med hela 24 poäng efter de sex grenar och marginalen var den samma efter kvällens sista gren. I damkampen var det jämnare med fyra finska pluspoäng efter sex grenar vilket svenskorna vände till ledning med 22 inför söndagen.

Andreas Almgren stod för dagens höjdpunkt
Manliga 5000 m-loppet resulterade i kvällens enda finnkampsrekord och för det stod Turebergs Andreas Almgren. Efter två riktigt snabba slutkilometrar vann han med över halvminuten och slog Lasse Viréns 49 år gamla landskampsrekord från 1972. Läs separat artikel.

Fanny Roos slog 32 år gammalt rekord
I kula hade OS-sjuan Fanny Roos inga problem att vinna och lyckades trots kvällskylan till och med slå Asta Ovaskas finnkampsrekord från 1989 med åtta centimeter. Detta tack vare 18.65 i sista stöten.
Svenskt poängövertag med 14–8 tack vare att Sara Lennman slutade trea (16.97) och Frida Åkerström fyra (16.16).

Carl Bengtström fyra genom tiderna
På 400 m startade Carl Bengtström ursinnigt ute på bana sju och hade en stor ledning in på upploppet. Ledningen minskade lite på upploppet men det blev ändå en överlägsen seger. Och vilken tid! Med 45.98 förbättrade Carl sitt personliga rekord med halvsekunden och blev fjärde svensk genom tiderna under 46 sekunder.
– Inramningen och publiken betyder mycket för att kunna springa fort. Jag sprang på yttern utan att kunna se några av de andra och det fungerade ju. Nu hoppas jag kunna springa bra på 400 m häck imorgon också, säger Carl.
Bara Johan Wissman (44.56), Jimisola Laursen (45.51) och Eric Josjö (45.63) har sprungit snabbare.
Tvåa slutade Nick Ekelund-Arenander 46.85 och trea Finlands Erik Back, 47.14.
Emil Johansson fyra hundradelen efter vilket innebar 15–7 till Sverige.

Moas snabbaste på åtta år
I finska mästerskapen i Tammerfors förra helgen sprang de tre första finskorna snabbare än Moa Hjelmers SM-guldtid i Borås samma helg.
På Stockholms Stadion öppnade Moa stenhårt ute på bana sex och ledde med 4-5 meter in på upploppet. Och det såg ut att hålla hela vägen men så kom Finlands Mette Baas starkt på de sista meterna samtidigt som Moa var trött.
Det var mer eller mindre målfoto. Vem vann?
Jo, Mette hann ikapp och förbi med fyra hundradelar på 52.66. Moa tvåa på 52.70 – hennes bästa tid sedan VM i Moskva 2013. Och för första gången tappade Moa poäng mot en finska i Finnkampen.
Trea Viivi Lehikoinen, 53.50, och fyra Hässelbys Sandra Knezevic, 53.60 som innebar personbästa.
Finskt poängövertag 13–9.

Spurtseger för Erik Martinsson
På 800 m drog Alexander Lundskog första 300 meterna innan Andreas Kramer tog över och varvade på 52.2 med Alexander närmast bakom. På bortre lång fick Kramer 4-5 meter och hade ytterligare någon meters ledning när han svängde in på upploppet.
Men bakifrån kom Upsalas Erik Martinsson, passerade 50 meter från mål och vann på personliga rekordet 1:46.59!
– Jag ville bara göra allt jag kunde för publiken, så kul att få springa inför folk på läktaren. Kul med pers, jag hoppas att det ska bli ännu bättre nästa år, kanske ett VM eller ett EM, säger Erik som avancerade till fjortonde plats på den svenska genom-tiderna-listan.
Därefter sprang Erik och Andreas ärevarv med den svenska flaggan mellan sig.
Segermarginalen till den stumnande Andreas blev nära sekunden med finskt på tredje och fjärdeplats och med Alexander som femma på 1:50.15. Svensk poängövervikt 14–8.

Murto nollade – ändå finsk dubbel
OS-femman Wilma Murto satte i finska mästerskapen förra helgen finskt rekord med 4.72 men överraskade med att riva ut sig på ingångshöjden på Stockholms Stadion.
Istället gick segern till Elina Lampela på 4.34, åtta centimeter före Saga Andersson som alltså fixade en finsk dubbel. I frånvaron av Angelica Bengtsson (lagt ner säsongen) blev Michaela Meijer bästa svenska på tredje plats med 4.16, samma höjd som Linnea Jönsson. Femma slutade hennes syster Gabriella.

Blågul poängövervikt på 100 m
Henrik Larsson vann både 100 och 200 m på SM i Borås förra helgen men fick nöja sig med andraplatsen på den kortare distansen på Stockholms Stadion. Han inledde bra och tryckte hela vägen över mållinjen men vann gjorde den mössförsedde Samuel Purola på banan bredvid som med 10.45 var tre hundradelar före.
Svenskt även på tredje och fjärde plats tack vare Austin Hamilton och Thomas Jones vilket innebar 12–10 till Sverige.

Emilia från start till mål
I kvinnliga hinderloppet över 3000 m ledde Täbys SM-tvåa Emilia Lillemo hela vägen via 3:16.2 på 1000 m och 3:18.8 på andra kilometern. Ut på sista varvet hade hon några meters lucka till Finlands 9:35-löpare Camilla Richardsson som dock har en skadestör sommar bakom sig
Och 21-åriga Emilia höll hela vägen till seger med tre sekunder på 9:54.24 efter 3:19.3 på slutkilometern – bra fem sekunder från det personliga rekordet från SM i Borås helgen före.
Caroline Högardh trea på 10:11.09, och Emma Dahl femma, 10:27.87, vilket innebar 13–9 till Sverige.

Seger nummer tre för Wictor
I kula ökade OS-resenären Wictor Petersson i alla stötar utom en och avslutade med att överträffa 20 meter i sista – 20.21. Det innebar seger med 43 centimeter före Viktor Gardenkrans som med 18.88 tangerade sitt årsbästa.
Det var nära en svensk trippel men Jesper Arbinges 18.60 visade sig vara 19 centimeter för kort, han slutade fyra.
– Underbart att tävla här, en härlig publik. Det har varit lite hackigt med tekniken de senaste tävlingarna men jag är glad att ta min tredje finnkampsseger, säger Wictor.

Carolin spräckte finska trippeln
Spjut är en finsk nationalgren men det blev ingen trippelseger denna gång. För Carolin Näslunds 52.71 i nästa sista omgången innebar en tredjeplats mindre än metern från andraplatsen. Vann gjorde Sanne Erkkola på 58.81.
Men stort finskt poängövertag med 15–7.

Hårda bud på korta häcken
Elmo Lakka slog i somras Arto Bryggares 37 år gamla nordiska rekord på 110 m häck genom att notera 13.31. På Stockholms Stadion leddde han strax före Sverige-ettan Max Hrelja på banan bredvd och avgörandet kom på åttonde häcken.
Där fastnade Max, föll och gick i mål som siste man. Lakka vann på 13.85 i en motvind av 0.6 m/s före Fredrick Ekholm som med 14.28 slog Valtteri Kalliokuljo med en hundradel. Finsk poängövervikt med 14–8.

Finsk dubbelseger i tresteg
JEM- och JVM-vinnaren Gabriel Wallmark var mannen som skulle spräcka den finska trippeln men efter tuffa tävlingar i JVM och SM de senaste veckorna fick han nöja sig med en fjärde plats på 15.63.
Vann gjorde Simo Lipsanen på 16.23 med landsmannen Tuomas Kaukolahti tvåa. Bäste svensk blev Isak Persson på 15.69 och det blev till slut 14–8 till Finland.

Kims andra över 80
I spjut lyckades Kim Amb nå rätt sida om 80 m-linjen för första gången sedan OS-kvalet i Tokyo och slog med 80.88 alla tre finländarna. Jakob Samuelsson slutade femma på 73.92 och Sebastian Thörngren sexa på 70.62 vilket innebar 12–10 i finsk favör.

Fredrik premiärvinnare
Hässelbys mångkampare Fredrik Samuelsson var klart bäst i trekampen som för första gången ingick i Finnkampen. Med 2.04 i höjd, 14.15 i kula och 14.86 på 110 m häck tog han två grensegrar och en tredjeplats och vann totalt med nästan tvåhundra poäng på 2.445. Detta före Tarmo Savola. Trea Rasmus Elfgaard och fyra Andreas Gustafsson vilket innebar att ytterligare blågula poäng adderades till totalen.

Seger för Bianca Salming
I den kvinnliga trekampen samlade Bianca Salming ihop mest poäng efter 1.89 i höjd (årsbästa), 13.82 i kula och 14.92 på 100 m häck. Med 2.727 vann md nästan tvåhundra poäng före Hässelbys Amanda Holmberg som var snabbast i häckloppet.
Sophie Reids femteplats bidrog till det svenska poängövertaget.

Khaddi imponerade i kvällskylan
Solen gick ner ungefär samtidigt som den kvinnliga längdtävlingen inleddes och det blev svalare. Men Khaddi, som gjort karriärens två bästa resultat i sina två senaste tävlingar, vann tackvare 6.76 i andra omgången.
Och det blev en svensk trippel tack vare Maja Åskag, 6.30, och Kaiza Karlén, 6.24.

Tre hundradelar från svenskt rekord
Näst sista grenen var kvinnliga 4×100 m där Elvira Tanderud, Wilma Rosenquist, Daniella Busk och Julia Henriksson rusade i mål på 43.64 – blott tre hundradelar från det svenska rekordet.
Det tillhöra den namnkunniga kvartetten Emma Rienas, Carolina Klüft, Jenny Kallur och Susanna Kallur som noterae 43.61 i Finnkampen i Göteborg 1995.

Skön avslutning med seger för Lovisa
Kvällens sista gren var kvinnliga 800 m där finska VM-löparen och rekordhållaren Sara Kuivisto tog ledningen in på gemensam bana efter 200 m (29.3).
Precis vid klockringningen övertog Yolanda Ngarambe spetspositionen (62.1) och höll den fram till just före 600 m (1:33.1) där Kuivisto återtog ledningen. Hon ledde in på upploppet men bakifrån kom Lovisa Lindh och var starkast sista biten fram till seger med tre tiondelar på 2:03.26. Ett härligt upplopp gav en utmärkt slutpunkt på kvällen för publiken.
– Jättekul att få tävla inför publik, säger Lovisa Lindh.
Poängövertaget blev 14–8 för Sverige sedan Yolanda slutat trea och Wilma Nielsen fyra.
/Jonas Hedman

Resultaten

Ställningen efter första dagen
Män. SWE–FIN 125–101
Kvinnor. SWE–FIN 127–99

Läs även:
Andreas Almgren slog Lasse Viréns 49 år gamla rekord
Ungdomsfinnkampen: Rekord av Elvira Tanderud
Nora Lindahls svåra val – kvalificerad för både svenska och finska landslaget

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen