David Fridell har en röst som många känner igen eftersom han varit speaker på en rad friidrottstävlingar de senaste tio åren. Foto: Ryno Quantz

Från höjdhoppare till verksamhetschef för Nordens största arrangör av motionsevenemang

Som 17-åring 2000 satte han personligt rekord i höjd med 2.05 och tre år senare gjorde han sitt första funktionärsuppdrag i Stockholm Marathon. Sedan dess har David Fridell, 38, verkat som aktiv och ledare i friidrott och idag tillträder han rollen som verksamhetschef för Marathongruppen i Stockholm som bl a arrangerar ASICS Stockholm Marathon, Tjejmilen och Ramboll Stockholm Halvmarathon.

– Jag är stolt och hedrad över att ha fått förtroendet att leda en av Sveriges viktigaste idrottsorganisationer. Det har bara blivit tydligare och tydligare för mig under hösten vilken viktig roll vi har att fylla, som en katalysator för både idrottsrörelsen och folkhälsan. Jag längtar efter att tillsammans med hela organisationen få möta våra deltagare, förverkliga drömmar och bjuda på evenemangsupplevelser i världsklass, säger David Fridell som var marknadschef på Marathongruppen 2016–2021 och tillförordnad VD i tre månader innan han från och med idag har uppdraget permanent.

”Ett viktigt jobb”
– Att vara verksamhetschef för Marathongruppen är ett viktigt jobb och vi i styrelsen har genomfört en gedigen rekryteringsprocess med många kvalificerade kandidater. Med David Fridell får vi en trygg ledare som känner organisationen väl och som vi tror har de egenskaper som behövs för att utveckla Marathongruppen och våra evenemang på andra sidan pandemin, säger Marathongruppens ordförande Bengt Olsson.
Rekryteringsprocessen har pågått under hösten parallellt med att Marathongruppen återigen fått möjlighet att återse sina deltagare fysiskt igen efter nära ett och ett halvt år av inställda evenemang i pandemins spår.

200 000 löpare per år
Marathongruppen ägs av Spårvägens FK och Hässelby SK som tillsammans arrangerade Stockholm Marathon första gången 1979 och sedan dess har verksamheten kontinuerligt vuxit. Tillsammans med ASICS Stockholm Marathon är Tjejmilen, Vårruset, Stafesten för UNICEF, Ramboll Stockholm Halvmarathon och Tjurruset de evenemang som lockar flest deltagare. Nära 200 000 löpare deltar ett normalt år i klubbarnas evenemang. Hela det ekonomiska överskottet evenemangen gör går tillbaka till idrotten.

/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen