Irene Ekelund vann 200 m på JSM i Hässleholm och kunde äntligen genomföra ett lopp utan smärta. Hon vann favoritdistansen med Ymers Emelie Rantzow, t v, tvåa och Bollnäs Nikki Sjöberg trea. Foto: Jonas Hedman

Irene Ekelund avslutade säsongen med JSM-guld

På JSM i Hässleholm gjorde Irene Ekelund, 19, sin första tävling på nästan en månad och första 100 m-starten sedan bristningen i baksidan för 14 månader sedan. Det slutade med brons på 100 m på fredagen på 12.11 efter 11.91 i försöken och seger på dubbla distansen på söndagen. Där noterade Irene 24.43 och vann med två tiondelar före Ymers Emelie Rantzow. Tiden är långt från Irenes personliga rekord men ska ses mot bakgrund av att hon inte kunnat träna som planerat i sommar och även om hon inte har någon känning nu så lägger hon ner säsongen.
– Det var lite nervöst att springa 100 m eftersom det var första loppet på distansen sedan skadan. Jag har inte så mycket speed och frekvens så det blev ingen bra tid. Försöken kändes bra men i finalen lade jag av på slutet efter att ha tryckt och tryckt utan att det hände något, säger Irene.
– På 200 m blev det inte heller någon bra tid men det var en bättre känsla än tidigare och framför allt hade jag inte ont någonstans. Det har jag haft ganska länge.

Äntligen kvitt skadorna
Irene kände av baksidan lite på försommaren men den har inte stört henne de senaste två månaderna. Det har istället varit slemsäckarna runt hälsenan som hållit tillbaka träningen och det har inte blivit mycket löpning i sommar.
– Jag har cyklat den senaste veckan för att avlasta hälsenan och nu känns det bra. Men jag väljer ändå att lägga ner säsongen eftersom jag nu byter tränare till Are Möller i Tureberg och då känns det bra att börja med grundträning, säger Irene.

Flyttat till Sollentuna
För några veckor sedan flyttade Irene från föräldrahemmet i Karlstad till pojkvännen Giovanni Inostroza i Sollentuna vilket inneburit en ganska stor omställning.
– Men jag har sett fram mot det länge! Det känns bra att börja om lite och det känns som en nystart, säger Irene.
Hon kommer tillsammans med pojkvännen Inostroza och JEM-guldmedaljören på 4×100 m, Gustav Kjell, att bilda Are Möllers träningsgrupp och hon känner alla bra sedan tidigare.
– Jag har tränat med dem till och från i fyra år när jag varit och hälsat på Giovanni i Sollentuna. Men vi har planerat tränarövergången ganska länge så att omställningen inte ska bli för stor.
Nästa gång vi får se Irene på tävlingsbanan blir sannolikt under inomhussäsongen i början på 2017. Då hoppas vi att Sverige-tvåan genom tiderna på 200 m är fulltränad och tillbaka i gammalt gott slag!
Resultaten från JSM i Hässleholm
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen