Uppsnack inför hoppet i Kanal 5:s studio med fr v Filip Hammar, Charlotte Perrelli, Fredrik Wikingsson och Johan Storåkers, kommunalråd (L) och ordförande i kultur och fritidsnämnden i Sundbyberg. Foto: Anna Iwarsson

Friidrottsprofilen Johan Storåkers gjorde ett hopp för rörelsen

Friidrottsledaren och kommunalrådet i Sundbyberg, Johan Storåkers, 43, bjöd på ett parkour-hopp i direktsändning i Kanal 5:s Breaking News på tisdagskvällen. Härligt med någon som bjuder på sig själv och lyfter fram vikten av spontan rörelse – ett inspirerande hopp för folkhälsan! Se filmklipp av hoppet längst ner.

Att ordföranden i Stockholms Friidrottsförbund och tillika styrelseledamoten i Svenska Friidrottsförbundet ska kunna hoppa känns inte orimligt men är inte givet. Det var hur som helst vad Johan Storåkers gjorde förra veckan i samband med öppnandet av Sveriges största parkourhall i Sundbyberg i sin roll som kommunalråd (L) och ordförande i kultur- och fritidsnämnden i staden.
Det ena ledde till det andra och på tisdagskvällen var han med och hoppade i Kanal 5:s program Breaking News med programledarna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson. Storåkers mötte kommunal- och oppositionsrådet i Sundbyberg, Peter Schilling (S), i en hoppduell med publik i studion.

Ett förflutet som trestegshoppare
Den som kan sin friidrott vet att Storåkers har ett förflutet som friidrottare. Han är en välkänd ledare i friidrottssverige och tävlade på 1990-talet för Täby IS och var en orädd trestegshoppare.
Det personliga rekordet är 13.49 från 1994 respektive 13.73 inomhus noterat 1995 vilket placerade honom topp-50 i årsstatistiken. Mot slutet av karriären envisades han med att fortsätta göra uthoppet från 13-metersplankan trots att hans kapacitet var bara just över 13 meter. Det vill säga han var tvungen att nå 13 meter för att nå ända fram till sandgropen. Det krävdes således full satsning och en del mod för att inte landa innan gropen. Som kortast hoppade han på detta sätt 13.06.

Vem vann parkour-hoppningen?
I utmaningen på tisdagskvällen var Storåkers först ut och bjöd på ett nytt spänstigt hopp, denna gång i strumplästen och med hjälp av en trampett. När det var oppositionens tur hetsades Peter Schilling till att testa en volt vilket han också gjorde! Den fick kanske inte högsta betyg men resulterade ändå i seger enligt de enväldiga domarna Filip och Fredrik. Seger för oppositionen alltså.
– Men jag ser mig som vinnare ändå! Parkourrörelsen inbjuder till spontan rörelse och att vi nu har Sveriges största parkourhall i Sundbyberg känns väldigt bra! säger Johan Storåkers.
/Jonas Hedman

Läs Johan Storåkers krönika här på friidrottaren.com:
Friidrotten, OS och trovärdigheten

Läs mer om parkourhallen i Sundbyberg

Parkour
Det är en holistisk träningsmetod som går ut på att träna kroppen till att på ett smidigt och kontrollerat sätt kunna forcera olika typer av hinder i omgivningen utan hjälpmedel. Parkour innehåller rörelser som hopp och rullar, olika tekniker för att forcera hinder, och även övningar för att testa fysisk och mental styrka hos utövaren.

Johan Storåkers parkourhopp i Breaking News. Film: Anna Iwarsson

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen