Redo för Göteborg GP. Fr v Johan Rogestedt, Kim Amb, Khaddi Sagnia, Kim Collins och Lovisa Lindh. Foto: Jonas Hedman

Göteborg GP siktar på att dela ut 200.000 kr

Fyra dagar efter EM i Amsterdam var fyra av EM-svenskarna på Slottsskogsvallen dagen före Göteborg GP som har ett spännande startfält. På plats på presskonferensen var också den fantastiske Kim Collins från Saint Kitts och Nevis i Västindien som 40 år gammal satt personligt rekord på 100 m i år med 9.93. Det placerar honom sjua i världsstatistiken. När det gäller Göteborg har han ett tydligt första minne.
– Jag gjorde mitt första internationella mästerskap i Göteborg 1995! Jag sprang 100 meter och åkte ut i försöken men det var en bra erfarenhet och jag gillar Sverige! säger Kim.
I Atlanta-OS 1996 tog han sig till kvartsfinal, i Sevilla-VM 1999 åkte han ut i försöken och i Sydney-OS 2000 slutade han sjua i finalen. 2001 var han VM-femma och 2003 kom karriärens höjdpunkt med VM-titeln i Paris.
– Det är en resa som det flesta måste göra för att skaffa sig mästerskapsrutin. Det är få som vinner direkt, säger Kim.
– Imorgon hoppas jag på en bra tid och när det gäller OS i Rio så är målet medalj, säger Kim som i Rio gör sitt femte OS (han missade 2012) – tjugo år efter det första.

Lovisa siktar på svenskt rekord
Ullevis Lovisa Lindh var en av fyra svenska EM-medaljörer när hon tog ett sensationellt brons på 800 m på personliga rekordet 2:00.37. På Göteborg GP springer hon den udda distansen 1000 m och siktar på Maria Akrakas 23 år gamla svenska rekord på 2:38.70.
– Jag sprang ju distansen här förra året så jag har fått testa den vilket är bra. Det är harar i loppet och lagom bra motstånd med två som har personligt rekord kring det svenska rekordet så jag tror att det kan gå vägen, säger Lovisa.
– En 800 m-passering på 2:04-2:05 skulle passa bra, tror jag.
Den svenska som sätter personligt rekord vinner 100.000 kr.
– Det skulle vara en bra avslutning på veckan att vinna det!
För det har verkligen varit några fantastiska dagar för Lovisa den senaste veckan. Efter EM-bronset i lördags blev hon på onsdagen
– EM kändes väldigt bra! Jag hade några bra avstämningslopp innan jag kom till Amsterdam. Där var målet högt – att gå till final – och så gick det ännu bättre!
– Beskedet att jag blivit uttagen till OS var fantastiskt kul att få! Jag har inte vågat tänka på OS alls tidigare utan sommarens stora mål var EM, så Rio är en stor bonus.
– Efter Göteborg GP blir det höghöjdsträning i S:t Moritz dit jag åker nästa vecka och sedan väntar eventuellt en tävling till före OS.

Kim Amb laddar för OS
Trots problem med en axel tog sig spjutkastaren Kim Amb till EM-final i Amsterdam och slutade där sjua på 79.36 – en tangering av hans bästa mästerskapsplacering från Helsingfors-EM för fyra år sedan.
– Jag är nöjd med att jag tog mig till final i EM. På grund av armbågsproblemen gjorde jag mitt första kastpass på länge sex dagar före EM.
Säsongsmålet har hela tiden varit OS i Rio och när Kim inte nådde kvalgränsen 83.00 på EM så var han på väg att ge upp eftersom kvalperioden tog slut den 11 juli.
– Jag var ganska deppig i torsdagskväll efter spjutfinalen. Men så kom Michel Tornéus, som tagit silver i längd men inte heller lyckats OS-kvala, och peppade mig. Han var helt inställd på att göra ett försök till och tyckte att jag också skulle försöka. Och så blev det! Säger Kim.

En extratävling där allt stämde
– Min manager Stina Funke gjort ett bra jobb och lyckades med Johan Engberg i IF Göta få till en tävling i Karlstad på söndagen. Där kastade jag 84.32 och överträffade kvalgränsen. Tre tävlingar på fem dagar gör man egentligen inte som spjutkastare, skaderisken är för stor.
– Det var perfekta förhållanden, bra vind och nära och kära på plats. Jag hade en bra känsla, hög puls hela dagen, och när det stämde bra på uppvärmningen så kände jag att det kunde gå. Efter 84.32 kände jag att jag gjort allt jag kunde, resten var i händerna på SOK.
– Kroppen mår bra nu och jag hoppas på ett bra resultat här i Göteborg imorgon! Men jag har faktiskt börjat träningen inför OS och har lite problem när jag går i trappor, träningsvärk helt enkelt.
– Senast jag var här satte jag stadionrekord så jag har bra minnen från Slottsskogsvallen. Det är alltid bra publik här och då är det lättare att leverera. Jag hoppat att tekniken stämmer och då kan det bli långt, det är ändå de bästa i Sverige som är med så motståndet är bra.
– Efter Göteborg GP blir Karlstad GP den 27 juli min sista tävling inför OS.

EM-sexan Khaddi har hemmaplan
Ullevis Khaddi Sagnia slutade sexa i EM-finalen i längd och var med 6.59 bara sex centimeter från bronset.
– Jag är nöjd med EM. Målet var att gå till final och jag lyckades bli topp-8 där och få göra sex hopp. Men jag är lite missnöjd med resultatet, jag hade hoppats på mer än 6.59. Men jag hade ett långt övertrampshopp så jag vet att jag har kapaciteten, lite synd att jag inte fick ut det i EM-finalen, säger Khaddi.
– Inför OS är det ansatslöpningen det jag och min tränare Mari Klaup tränar mest på. Jag blev förkyld när jag kom hem från Amsterdam men nu är jag i stort sett frisk och det ska bli kul att hoppa på hemmaplan!
– I Rio hoppas jag på final. Det blir svårt men går allt som planerat så kan det gå. Nu ska jag bli helt frisk först, sedan lite uppbyggnadsträning och så läger i Portugal före avresan till OS.
Göteborg GP startar med förtävlingar på fredag klockan 16.36 medan huvudprogrammet börjar 18.02. SVT sänder med Jakob Hård (kommentator) och Kajsa Bergqvist (expertkommentator).
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen