Från 27:e till åttonde plats på den svenska genom-tiderna-listan för Emil Danielsson. Foto: Deca Text&Bild

Härlig fullträff av Emil Danielsson på 1500 m

Folksam GP-galan i Sollentuna på söndagskvällen genomfördes i ett underbart försommarväder där det sattes många personliga rekord. Ett av dem stod Spårvägens Emil Danielsson, 23, för som på 1500 m förbättrade sig med hela 2,5 sekunder till 3:37.57 efter en lysande spurt.

Johan Rogestedt gjorde 3:37 i Prag för sex dagar sedan och var ute efter OS-nomineringsgränsen 3:35.00. Han startade offensivast av svenskarna och låg länge trea efter att ha passerat 800 m på 1:57 medan Emil några meter bakom.
Med 600 meter kvar var Emil ikapp tätklungan men tappade när farten höjdes 300 meter från mål. Men han gav sig inte, var ikapp i utgången ur sista kurvan och tryckte riktigt bra på upploppet där han passerade tre man inklusive Johan Rogestedt och nåde målet som trea på 3:37.57.

”Jag har drömt om detta”
Emil bor bara några kilometer från idrottsplatsen och friidrottshallen och tränar där sommar som vinter.
– Jag har längtat efter att få en magisk kväll på Sollentunavallen och idag var det helt perfekta förhållanden, säger Emil som nu blev 26:e svensk under 3:40 efter att ha klättrat från 27:e till åttonde plats på den svenska genom-tiderna-listan. Han passerade bl a Andreas Almgren (3:38.99) som var funktionär och hejade så det hördes i sista kurvan.

Lysande avslutning
– Efter loppet in Köpenhamn i tisdags när jag gjorde 3:40.28 så var jag övertygad om att jag kunde göra under 3:40. Och om jag hade en bra dag ett par sekunder till. Men det är inte förrän man kommer i mål man förstår att det är verklighet.
– Det här var väldigt likt det jag gjorde i Köpenhamn förra helgen med skillnaden att det gick lite fortare hela vägen nu.
– Att jag kunde växla om och ta allt sista hundra meterna var skillnaden nu. Det kändes som att det gick fortare och fortare från 800 meter.
– När de började trycka med 300 kvar så ville jag ha lite kvar till upploppet, det var ingen mening med att ge allt med på sista bortre lång. Jag tänkte att håller jag bara de här ryggarna så har jag en tid under 3:40 kvar.
– Men så fick jag kontakt i utgången ur sista kurvan och kom med högre fart bakifrån och då är det bara att svepa förbi och hoppas att det håller. Och det gjorde det idag.

Flera blågula personliga rekord
Vann loppet gjorde 19-årige Vincent Keter från Kenya på 3:35.22 före irländaren Andrew Coscoran, 3:35.66 och Emil 3:37.57 som tangerade Johan Rogestedts svenska årsbästa.
Johan gjorde ett nytt bra lopp och även om han inte riktigt höll på slutet så nådde han målet sim sexa på 3:38.32. Bakom honom sattes det en rad personliga rekord. Hässelbys Gustav Berlin sjua på 3:41.14, Hälles Samuel Pihlström åtta på 3:41.85 och Spårvägens Abdelfath Yassin 3:42.51.
Kalle Berglund kom inte till start eftersom han kände sig hängig efter att ha fått första vaccindosen mot Corona.
Det satte också en lång rad personliga rekord i B-finalen på 1500m som vanns av IFK Umeås Robin Rohlen på 3:43.24 – bara 1,5 sekund från Karl-Uno Olofssons 56 år gamla distriktsrekord noterat 1965.

Personligt rekord med tre sekunder på 1500 m för Sara Christiansson. Foto: Deca Text&Bild

Fint lyft av Sara Christiansson
Kvinnliga A-finalen på 1500 m handlade på förhand om två intressanta säsongsdebuter för två av Sveriges främsta på distansen – Yolanda Ngarambe (pers 4:03.43) och Hanna Hermansson (pers 4:07.07).
Yolanda låg länge bäst placerad av svenskorna men ut på sista varvet övertogs den rollen av Sävedalens Linn Söderholm följd av klubbkamraten Sara Christiansson.
Och det var Sara som var allra starkast sista biten och spurtade i mål som fyra på 4:11.95 – personligt rekord med över tre sekunder och upp som 20 genom tiderna i Sverige.
Placeringen bakom följde Linn på 4:12.70, Yolanda Ngarambe 4:13.50 och Hanna Hermansson 4:16.84. Och bakom dem årsbästa av Caroline Högardh (4:18.21) och personbästa av unga talangen Nora Lundin, 4:20.19.

Gunnar Bergqvist Memorial
Kvinnliga 1500 m-loppet bar namnet Gunnar Bergqvist Memorial till minne av Turebergsledaren som gick bort för några veckor sedan. Hans dotter Kajsa Bergqvist höll ett fint tal på innerplan och berättade om en man man som verkligen älskade friidrott. Först som löpare i KFUM Örebro på 1950- och 60-talet, och sedan som ledare i Tureberg och svensk friidrott där han bl a var ordförande i Elitklubbarna. Gunnar var inte en person som ville ha någon tyst minut utan publiken uppmanades istället att applådera svensk friidrott.
/Jonas Hedman

Resultaten

Biografier på friidrottsstatistik.se
Emil Danielsson
Sara Christiansson

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen