Daniel gratuleras av sin tränare Vésteinn Hafsteinsson efter att för tredje gången i karriären överträffat 71 meter. Foto: Jonas Hedman

Härlig träff av Daniel Ståhl – nytt världsårsbästa

Sommarens andra Folksam GP-gala genomfördes på Sollentunavallen och fick en flygande start tack vare Daniel Ståhl. Med 71.37 i tredje omgången  förbättrade han sitt eget världsårsbästa och var bara 49 centimeter från sitt svenska rekord.

Det var ypperliga förhållanden på Sollentunavallen med 23 grader och en utmärkt bärande motvind från höger. Daniel inledde med ett lugnt och till synes kontrollerat kast där diskusen landade på 68.38. Övertramp i andra och så långt i tredje.
Men röd flagg. Daniel såg frågande ut, tre funktionärer var till slut inne i ringen och diskuterade om han var över med hälen i ringens framkant. Till slut ändrades domslutet sedan man tittat på filmen. Banan framför ringen var högre än den i ringen och det i tillsammans med att det gick väldigt fort gjorde att domaren inte riktigt hann se.
Men godkänt kast samtidigt som det var helt tyst på den p g a Corona-viruset publiktomma arenan. Det var bara Daniel och coach Vésteinn Hafsteinsson som jublade.

Märkligt lång mätprocedur
– Härligt att få dundra på här på Sollentunavallen som är hemmaplan! Det var lite tveksamheter kring mätningen men jag litar på funktionärerna, säger Daniel.
Tävlingen var hans femte raka över 68 meter denna sommar, sjätte över 70 meter totalt i karriären och tredje över 71. Hans svenska rekord är 71.86 och han förbättrade nu sitt eget tre år gamla banrekord – 71.29 – med åtta centimeter.

Ännu längre i fjärde
I påföljande kast flög diskusen ännu längre, åter kom den röda flaggan upp och åter var det tre domare inne i ringen och diskuterade. Men denna gång blev det ingen korrigering av domslutet. Övriga kast var ogiltiga där sista tog i högra burgaveln. Men en lysande tävling av Daniel som förstärkte sin position som nummer ett i världen.
Tvåa slutade Simon Pettersson på 66.51 – hans sjätte tävling över 66 meter denna sommar – och trea Polens Robert Urbanek på 63.69.
Glad var även Daniels träningskompis Jakob Gardenkrans som med 60.40 gjorde karriärens näst bästa resultat.
Resultaten

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen