Personligt rekord med nästan fyra meter för Jessica Mattsson i Bowling Green, Kentucky. Foto: Belmont Athletics

Härligt lyft av Jessica Mattsson – tia genom tiderna i Sverige

Alla drömmer om det stora lyftet och i torsdags kom det för Jessica Mattsson, 24, då hon i Murray, Kentucky, förbättrade sitt personliga rekord i slägga med nästan fyra meter till 65.84. Därmed avancerade hon till tionde plats på den svenska genom-tiderna-listan efter att ha överträffat det gamla perset i fem av sex kast.

– Det har inte riktigt sjunkit in än. Jag är mest bara väldigt glad och tacksam för hur de senaste tio åren av släggkastning tagit mig hit, säger Jessica som haft mycket skador.
Hon har Tierp i Uppland som moderklubb och tog 2015 USM-silver och var fyra i ungdomsfinnkampen. Sedan hösten 2016 tävlar hon för Spårvägen men är sedan 2018 stationerad i USA där hon studerar och tränar på Belmont University i Nashville, Tennessee.

Lysande serie
Jessica vann tävlingen i Murray efter en fantastisk serie med sex godkända kast där fem var längre än hennes gamla pers 62.07 noterat för tre veckor sedan. Och det kortaste kastet nu var bara tre decimeter från det som före tävlingen gällde som hennes bästa. Serien: 62.58 (pers), 65.84 (pers), 64.07, 61.78, 65.52 och 65.39.
– Kastet kändes riktigt bra. Det kom ett leende och härliga hejarop från publiken innan jag fokuserade på nästa omgång, säger Jessica som med 65.84 avancerade från 20:e till tionde plats på den svenska genom-tiderna-listan.

Personligt rekord i slägga och examen från Belmont University inom loppet av tre dagar för Jessica Mattsson. Foto: Belmont Athletics


Mycket skador

I mars 2019 överträffade Jessica första gången den nationella elitgränsen med 60.05 men sedan har det varit en hel del motgångar.
– Det året opererade jag armbågen och ett knä följt av återkommande problem med ett diskbråck och en slitning i höften som ska opereras i sommar. Så skadorna, som också gjort det tufft mentalt, har inneburit att jag inte riktigt hittat något flyt i kastningen förrän nu.
– Tack vare familj, vänner, supportrar, mitt team, tränare, sjukgymnaster och mycket jobb har det fysiska och mentala blivit otroligt mycket bättre till i år och då kommer också resultaten.

Bästa träningshösten
– Förra året hade jag min bästa träningshöst och kunder under inomhussäsongen och våren undvika större bakslag. Jag har kastat över 60 meter på träning de senaste veckorna och satt träningspers med alla vikter från tre till sex kilo så jag är inte alltför överraskad över resultatet nu.

Foto: Jessica Mattssons Insta-konto


Tog universitetsexamen i lördags

Jessica har studerat på Belmont University i 4,5 år (nio terminer) och tog i lördags sin examen med en major i journalistik och med sociologi som biämne.
– Jag har lite tankar för framtiden även om inget riktigt är bestämt än. Men jag kommer i alla fall att stanna i USA över sommaren, sen får vi se.

/Jonas Hedman

Resultatlistan

Jessica Mattssons biografi på friidrottsstatistik.se

Jessicas Insta-konto

Mer om tävlingen på Belmont Universities hemsida

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen