Dubbla världsrekord och tio tävlingar över sex meter var Mondos facit 2020. Foto: Deca Text&Bild

Historisk utmärkelse till Mondo Duplantis – världens främsta friidrottare 2020

Armand ”Mondo” Duplantis utsågs på lördagseftermiddagen av internationella friidrottsförbundet till världens främsta manliga friidrottare 2020. Ett pris ingen annan svensk fått tidigare. Han är med sina 21 år också den yngste genom tiderna att få utmärkelsen som instiftades 1988.

En magisk säsong med seger i samtliga 16 tävlingar toppat med dubbla världsrekord i februari – 6.17 och 6.18 – samt världens högst hopp utomhus – 6.15 – i september. Det gav Mondo Duplantis den historiska utmärkelsen i stenhård konkurrens med Norges häcklöpare Karsten Warholm, Tysklands spjutkastare Johannes Vetter, USA:s kulstötare Ryan Crouser och Ugandas långdistansare Joshua Cheptegei som sprang fyra lopp 2020 och satte världsrekord i tre av dem.

”Jag vill bara bli bättre”
– Det känns coolt! Jag försöker bara gå ut där, hoppa högt, slå rekord och förbättra mig själv hela tiden. Det här var en konstig säsong. Jag var mentalt inställd på att det skulle bli ett OS och jag ville verkligen visa världen vad jag var kapabel till. Och det gjorde jag, sa Mondo i segerintervjun.
Diskuskastaren Daniel Ståhl var med bland de tio främsta som nominerades men var inte bland dem fem som tog sig vidare till slutfinalen.

Föräldrarna också prisade
Det var faktiskt tre Duplantis som fick pris av World Athletics eftersom Mondos föräldrar – Greg och Helena Duplantis – utsågs till Årets tränare.
Till årets kvinnliga friidrottare i världen utsågs Venezuelas trestegshopperska Yulimar Rojas som i vintras satte inomhusvärldsrekord med 15.43 – bara sju centimeter från totalvärldsrekordet som sattes på VM i Göteborg 1995.

Kommer Mondo vinna allt?
Mondo fick Svenska Dagbladets bragdguld i tisdags och i onsdags utsågs han till världens främsta friidrottare av den brittiska tidningen Athletics Weekly. I torsdags vann han utmärkelsen Årets friidrottare i Sverige och på fredagen toppade han amerikanska  Track&Field News prestigefulla världsranking som genomfördes för 74:e gången.
Återstår gör Jerringpriset med mera på Idrottsgalan i januari.
Har han vunnit allt när året är slutsummerat?
/Jonas Hedman

Läs mer på WA:s hemsida
Alla tidigare vinnare

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen