Andreas Kramer imponerade stort när han trots sololöpning krossade sitt eget mästerskapsrekord på 800 m. Foto: Deca Text&Bild

ISM: Andreas Kramer krossade mästerskapsrekordet

På ISM i Malmö hade storfavoriten på 800 m, Ullevis Andreas Kramer, taktiken klar och sololöpte till åttonde raka guldet på nya mästerskapsrekordet 1:46.75. Kvinnliga guldet gick till Wilma Nielsen efter en hård spurtduell med Hanna Hermansson.

Andreas Kramer hade 26.1 på 200 m, 52.8 på 400 m och 1:19.8 på 600 m och vann ohotad på 1:46.75 efter en riktigt imponerande löpning. Därmed sänkte han sitt eget ett sex år gamla mästerskapsrekord med nästan en sekund.
Turebergs Habtom Asgede låg tvåa fem-sex meter bakom Andreas fram till nästan 600 m medan Erik Martinsson drog klungan ytterligare tiotalet meter bakom.

Starkt lopp också av Habtom Asgede
På sista varvet närmade sig klungan ordentligt men Habtom höll undan och fixade silvret med en marginal på 1.7 sekunder (1:49.20. Bronset till Erik på 1:50.89.
Guldet innebar att Andreas förlängde sin segersvit till åtta raka inomhus. Riktigt imponerande att sololöpa till 1:46.77 som var hans andra mästerskapsrekord.

Jättepers av Markus Brodin
Ett utropstecken var Danderyds Markus Brodin, 18, som satte personbästa i försöken på fredagen med 1:55.96 och sedan gjorde det på nytt i finalen där han slutade femma på 1:52.83 Därmed sänkte han totalperset med över två sekunder och inneperset med över fem.

K 800 m: Härlig guldfight
Åtvidabergs Nadja Rugland tog hand om tätpositionen och drog första 200 m på 30.3 och passerade halvvägs å 61.8. Just före 500 m tryckte regerande mästarinnan Hanna Hermansson till och fick med sig Örgrytes Wilma Nielsen.
De försvann iväg från övriga och passerade 600 m på 1:33.8. I slutet på sista bortre lång passerade Wilma till publikens jubel men på upploppet attackerade Hanna och det var sååå jämnt sista biten. Men Wilma höll undan och vann med 0.08 på 2:05.24 för Hanna.

Första medaljen för Saga
Där bakom spurtade Örgrytes Saga Provci bäst och tog bronset på personliga rekordet 2:09.45. Tätt bakom henne med Hässelby-löparna Anna Silvander och Lovisa Bivstedt inom fyra tiondelar.
Guldet var Wilmas första ISM-medalj. Utomhus har hon ett guld från i somras. Första seniormedaljen alla kategorier var det för Saga Provci.
– Så kul att vinna! Roligt att vara hemma och tävla i Sverige och Europa. Jag åker tillbaka till USA där jag studerar och tränar och hoppas jag kommer tillbaka till inne-EM, säger Wilma.

Granat snuddade vid juniorrekordet
I kvinnliga 400 m-försöken var Vallentunas Moa Granat snabbast med personliga rekordet 54.31 – bara tolv hundradelar från Moa Hjelmers 14 år gamla svenska juniorrekord. Ryker det i finalen på söndag?
Moa Hjelmer har haft en höst och vinter med återkommande sjukdomar men var anmäld till ISM på 200 m. Känning i ett knä i sista formtesten i onsdags gjorde dock att det inte blev någon start.

/Jonas Hedman

Resultaten

Läs även:
Sensationell seger för Sara Lennman – besegrade Fanny Roos

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen