Personligt rekord två gånger om och så när dröm-16! Foto: Deca Text&Bild

Jättelyft av Jesper Hellström – personbästa med 69 cm och så när överträffad drömgräns!

Vid lördagens Quality Hotel Games i Växjö gjorde flera landslagsaktiva årsdebut men en prestation som stack ut extra mycket åstadkoms av en kille som ännu inte tävlat i blågult i seniorsammanhang. Hässelbys Jesper Hellström, 21, fick på en riktig träff i sista trestegsomgången då han så när nådde dröm-16. Bara åtta centimeter fattades!

Jesper kommer från Spånga nordväst om Stockholm och har tävlat i friidrott sedan han var tolv år och hela tiden för Hässelby SK och med Conny Silfver som tränare. I somras satte han personligt rekord i längd med 7.38 då han blev SM-femma i Sollentuna men det är tresteg som är favoritgrenen. 2015 hoppade han 15.23 och i somras 15.32 i lite för stark medvind medan det inomhus som bäst blivit 15.18 före dagens tävling noterat i just Telekonsult Arena i Växjö exakt på dagen ett år tidigare. Men det resultatet pulvriserades denna lördag då han flög 15.92!
– Jag är sååå nöjd! Men trots att jag satte pers med 69 centimeter så känner jag att det finns mer, det var inget perfekta hopp. Jag satte plankträffen bra men sedan fick jag inte riktigt till landningen och gav säkert bort en decimeter, säger Jesper som också överträffade kvalgränsen till sommarens U23EM i Polen med 12 centimeter.

Vilken duell om segern!
Tävlingen blev riktigt spännande och stod mellan rutinerade Mathias Ström från Örgryte, som har ett pers på 16.28 utomhus, och Jesper som hoppade först av de två. Han inledde med ogiltigt fortsatte med 15.07, 15.10 och 14.74 och låg halvvägs in i tävlingen tvåa bakom Mathias som hade 15.31.
– Men mina inledande hopp var alla betydligt längre i hopplängd eftersom jag missade landningarna påtagligt, jag fick inte med mig högerbenet och gav bort flera decimeter.
Men i femte gick det bättre och Jesper övertog ledningen med nya perset 15.42. Mathias svarade dock och hoppade lika långt och hade bättre andraresultat. Inför sista klappade Jesper igång publiken och det var ett härligt drag på läktaren. Och då stämde det ännu bättre och han landade bortom 16 m-märket men åter släpade högerbenet och mätningen gav 15.92.

Delat vinnarresultat
Den 207 cm långe Mathias visade vilken tävlingsmänniska han är genom att direkt kontra med exakt samma längd – 15.92 – och därmed vann han tack vare bättre tredjeresultat (15.31). Detta är friidrott när det är som bäst!
Jesper nådde inte riktigt dröm-16 och missade klubbrekordet i Hässelby med ännu mindre – 1 cm! Det har Moteba Mohamed på 15.93 noterat i samma hall för fyra år sedan.
– Men jag kan inte annat än vara glad en sån här kväll! Jag älskar tävlingssituationen och även om jag blev tvåa så känner mig som en vinnare! säger Jesper.

Personbästa i femsteg
Jesper har haft en del problem med benhinnorna de senaste åren men anledningen till lyftet är att han blivit seriösare med träning och allt runtomkring det senaste halvåret. Han jobbar deltid som operatör på SOS International som är en larmcentral för försäkringsbolag och av all fritid har han lagt mer på träning.
– Det har inte varit något extremt lyft i träningsmässigt under hösten även om jag persat med 1.20 i stående femsteg till 17.09. Jag slog min tränare Connys pers på 16.74 och det var ett kvitto på att jag gått framåt, säger Jesper.
Han tävlar i både längd och tresteg och under söndagen blir det längd i Växjö.
– Det brukar vara svårt att prestera när man tävlar dagarna efter varandra men jag testar. Sedan väntar JSM och inne-SM som ju går här i Växjö om en månad.

Landslagsdebut?
Jesper tävlade i somras i Nordiska-Baltiska 22-årsmästerskapen i Finland där han blev fyra på 14.72 och har också varit med i ungdomsfinnkampen. Men nu är han definitivt aktuell för seniorlandslaget där nästa chans är Nordenkampen som går i Tammerfors den 11 februari.
Resultaten från Växjö
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen