Totalpers med 39 centimeter och utomhuspers med 1.26 meter för Aina Griksaite. Foto: Anna Sunneborn

Jättepers för Aina Griksaite i tresteg – satsar på landslaget för Litauen

I vintras skrev vi om Spårvägens Aina Griksaite, 23, som förbättrade sitt personliga rekord i tresteg med hela 87 cm och tog silver på inne-SM på 13.05. I torsdagens lag-SM-kval i Sätra slog hon till med 13.44 direkt i säsongens första hopp!

– Det kom som en chock! Det kändes inte så långt när jag landade men jag har uppenbarligen inte så bra känsla för hur långt jag hoppar eftersom det var samma sak i vintras, säger Aina och skrattar.
Hon ökade sedan ytterligare till 13.49 men i en medvind av 2.8 m/s och vann tävlingen före Västerås Malin Marmbrandt som satte personligt rekord med 13.34. Bara fem svenskor har hoppat längre än Ainas 13.44 utomhus genom tiderna men eftersom hon är litauisk medborgare så är hon inte aktuell för den svenska tio-bästa-listan genom tiderna.
– Om jag når landslaget så blir det för Litauen. Jag kommer tävla där nästa vecka i en direkt uttagning till Lag-EM. Vi är tre tjejer som är på ungefär samma nivå så det blir spännande, säger Aina.

Lag-EM i Tel Aviv
Det litauiska rekordet är 14.23 och tillhör Dovile Dzindzaletaite noterat 2015 då hon vann U23EM-titeln i Tallinn. Hon är gift med den brittiske sprintern Richard Kilty som vunnit VM och EM på 60 meter inomhus och i vintras vann Bauhaus-galan Indoor i Bromma på väg mot EM-guldet i Belgrad. Paret fick sitt första barn i höstas och Dovile är redan tillbaka på tävlingsbanan där hon för en vecka sedan hoppade 13.66.
Den tredje trestegstjejen är Jolanta Verseckaite som hoppade 13.60 förra året.
I Lag-EM tävlar Litauen i den tredje högsta divisionen (Second League) som avgörs i Tel Aviv, Istrael, i midsommarhelgen samtidigt som Sverige, Finland, Danmark och Norge med flera tävlar i First League i Vasa.

Framgångsrikt träningsupplägg
Aina fick sitt stora lyft i vintras efter att ha studerat och tränat i Litauens huvudstad Vilnius under hösten. Då blev mycket nytt, både tränare och träningsprogram.
– Jag har kört vidare med samma träningsupplägg sedan jag kom tillbaka till Sverige där jag åter tränar med Lech Nikitins grupp. Det fungerar bra och det ska bli spännande att se hur det går i sommar, säger Aina.
I lagmatchen i Sätra satte hon också personligt rekord i längd med åtta centimeter och nådde så när sex meter för första gången (5.96).
/Jonas Hedman

Läs även:
Vilket lyft för Aina Griksaite

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen