Sveriges tredje snabbaste 800 m-löpare genom tiderna. Foto: Deca Text&Bild

Superlopp av Andreas Kramer – tredje snabbaste svensk genom tiderna

Sävedalens Andreas Kramer, 20, gjorde sitt livs lopp på 800 m i belgiska Heusden-Zolder på lördagskvällen då han sprang i mål som tvåa på 1:45.75 i ösregn. Det är personligt rekord med över sekunden, under VM-kvalgränsen, upp som trea genom tiderna i Sverige och bara tre tiondelar från det svenska rekordet!

I vår intervju med Andreas i onsdags berättade han att han skulle tävla denna helg med ambitionen att underskrida VM-kvalgränsen 1:45.90. Men han visste inte var utan återkom dagen efter med beskedet – det var galan Nacht van de Atletiek han kom in på.
Nu vet vi också att utfallet blev det önskade! Andreas blev till slut tvåa bakom Kenyas Willy Tarbei som vann på 1:45.29 medan Andreas underskred VM-kvalgränsen med femton hundradelar.

Inte optimala förhållanden
– Det började ösregna när vi satt i callingen så det var kanske inte det mest optimala förhållandena. Ingen verkade vilja gå med haren in på gemensam bana på bortre långsidan så jag bestämde mig för att göra det. Jag åkte ju inte hit för att springa ett fegt taktiklopp utan för att försöka kvala till VM, säger Andreas.
– Jag tror att vi hade just över 51 sekunder på 400 m, men är inte säker. Jag kände mig stark efter 500 meter och gick ut för att gå om Bram Som och fick ledningen och ledde in på upploppet. Sedan passerade kenyanen. Jag såg vinnartiden 1:45.29 direkt men det dröjde ett tag innan jag fick reda på min tid, det var en härlig känsla!
En video från loppet visar att haren Bram Som hade 51.12 halvvägs med Andreas i rygg så han borde ha haft 51.2-51.3.

Att vara sin egen hare ger självförtroende
I söndags vann Andreas U23EM-guldet på 800 m i polska Bydgoszcz efter att ha dragit från start till mål till en 0.01 liten seger på 1:48.15. Även i försöken drog han varenda meter vilket resulterade i heatseger på utomhusperset 1:46.93. Totalperset fram till idag var 1:46.86 från inne-EM-försöken i Belgrad i vintras då han också drog från första till sista steget.
Denna förmåga att hålla fart själv och dessutom hålla hela vägen var säkerligen en viktig faktor i det faktum att man verkligen måste tro på sig själv för att våga satsa med en VM-kvalgräns som är en sekund bättre än ens personbästa!

Tre tiondelar från svenska rekordet
Riktigt imponerande av Andreas som i Belgien sänkte sitt personliga rekord med hela 1.11 sekunder och nu bara har Rizak Dirshe och Andreas Almgren före sig på den svenska genom-tiderna-listan! Fram till ”Rizzes” 14 år gamla svenska rekord på 1:45.45 fattades bara tre tiondelar!

Grusträning bakom framgångarna
– I sommar har jag nästan bara tränat på grus, det har bara blivit två banpass, eftersom jag var skadad i maj. Så det är det enda jag har att gå på när det gäller tider. De passen var visserligen bra, men annars har jag känt mig väldigt stark på de flesta passen jag gjort på grus, säger Andreas.
– I princip alla lopp jag sprungit i sommar har egentligen varit mer för placering än för att göra tid och jag har hela tiden känt att jag har mycket att ge. Så jag visste att jag hade den här tiden i kroppen, det gäller bara att få till rätt lopp.
– Men loppet i Heusden-Zolder var inte optimalt. Får jag till fler bra lopp så kommer det mer! säger Andreas.
Kanske redan på tisdag kväll då han tävlar på Karlstad GP.
Resultaten
/Jonas Hedman

Läs även:
Europamästaren Kramer siktar ännu högre – mot VM i London
Lysande svensk insats i U23EM – bästa genom tiderna

De bästa svenska 800 m-löparna
1:45.45  Rizak Dirshe, Malmö AI, 2003
1:45.59  Andreas Almgren, Turebergs FK, 2015
1:45.75  Andreas Kramer, Sävedalens AIK, 2017
1:45.89  Johan Rogestedt, Stenungsunds FI, 2014
1:45.94  Åke Svenson, IFK Kristinehamn, 1975
1:46.06  Martin Enholm, IFK Lidingö, 1988 (1:45.91 inomhus 1992)
1:46.25  Torbjörn Erikson, Malmö AI, 1994
1:46.28  Ronny Olsson, Malmö AI, 1984
1:46.36  Rickard Pell, Hammarby IF, 2004
1:46.36  Mattias Claesson, Hässelby SK, 2009

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen