Foto: Deca Text&Bild

Jättepers i höjd av Bianca Salming

I mångkampslandskampen i finska Kuortane klarade Bianca Salming hela 1.89 i höjd – utomhuspers med sex centimeter och tre högre än vad hon åstadkom i vintras.

– Bianca var lite illa ut och tog tangerade uteperset 1.83 i första och sedan tangerade totalperset 1.86 i andra. Men 1.89 gled hon över i första försöket hade sedan ett bra försök på 1.92, säger landslagsledaren Ulrik Mattisson.
Höjd är utan tvekan Biancas bästa delgren i sjukamp och bara två veckor efter mångkampsgalan i Götzis, där hon med 5.812 bara var 28 poäng från pers, representerar hon nu Sverige i den årliga mångkampslandskapen mot Estland och Finland.
Bianca inledde sjukampen med 14.83 på 100 m häck (två tiondelar från pers) och så kom 1.89 i andra grenen höjd som är svenskt årsbästa! Det gav henne hela 1093 poäng och hon hoppade hela 12 centimeter högre än tvåan i tävlingen.

Tia genom tiderna
1.89 för upp Bianca till delad tionde plats på den svenska genom-tiderna-listan tillsammans med Monica Westén (numera Rydén), IF Göta (1989) och Marie Norrman, Råby-Rekarne (1998). Därmed är Bianca faktiskt högre placerad i höjd jämfört med sjukamp (elva på 5.840 p). Tio-bästa-listan i höjd.
Om åtta dagar – söndag 18 juni – debuterar Bianca i Diamond League då hon möter världseliten i höjd på BAUHAUS-galan på Stockholms Stadion.

På väg mot drömgränsen
Mångkampslandskampen i Finland pågår och Bianca leder sjukampen efter första dagen efter att ha stött 13.57 i kula och sprungit 200 m på 26.47. Hon var tvåa i landskampen i fjol och har möjligheter att vinna denna gång. Bianca ligger 38 poäng före fjolårets persserie och har chans på drömgränsen 6000 poäng om hon gör en lika bra andradag som i Götzis för två veckor sedan. Bara fyra svenskar har överträffat sextusen poäng.
/Jonas Hedman

Läs även:
Bianca Salming gör Diamond League-debut

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen