Beatrice Lantz och coach Kari Kiviniemi på Sollentunavallen. Foto: Kari Kiviniemi

Jättepers av Beatrice Lantz – femma genom tiderna

Hässelbys Beatrice Lantz, 24, fick på en riktig fullträff i Viking Throwing Tour i Sollentuna på lördagen då hon förbättrade sitt personliga rekord i spjut med nästan sju meter till 55.07. Det är svenskt årsbästa med tre meter och gör henne till femma genom tiderna i Sverige.

– Siktet var inställt på 50 meter men 55 trodde jag inte att jag hade i mig. Spjut är mycket timing och när jag nu fick till det så flög det, säger Beatrice.
Hon är mångkampare med landslagsmeriter och har spjut som bästa delgren. 2016 gjorde hon för första gången över 45 meter och därefter förbättrade hon sig med totalt tre meter på sex år.

Första och andra 50 m-kastet
På Sollentunavallen förbättrade hon det ett år gamla personliga rekordet på 48.16 med hela 6.91 meter till 55.07. Detta i första omgången vilket följdes av karriärens andra 50 m-kast i sista, 52.29.

Slog 18 år gammalt rekord
55.07 innebar också nytt distriktsrekord för Gotland-Stockholm där det föregående tillhörde Huddinges Katarina Eklöf på 53.74 som var guldresultatet på SM i Karlstad 2004.

Bara fyra svenskor har kastat längre
Beatrice avancerade från 26:e till femte plats på den svenska genom-tiderna-listan och passerade bl a förra klubbkamraten Matilda Elfgaard (53.62) och götisterna Elisabeth Höglund (54.42) och Carolin Näslund (54.97).
Framför sig har hon bara Malin Haglund (56.06), Annika Petersson (57.31), Anna Wessman (61.42) och svenska rekordhållerskan Sofi Flink (61.96).

Varifrån kommer jättelyftet?
Beatrice har tävlat för IFK Växjö i hela sitt liv men har bott i Stockholm i tre år där hon studerat på Handelshögskolan.
– Jag blir kvar i huvudstaden för jobb och därför bytte jag i februari till Hässelby SK, säger Beatrice.
– De senaste fyra åren har jag opererat mig två gånger och dragit upp ena skadan på nytt. Så att lyftet kommer efter en vinter med kontinuitet i träningen är ett bevis på att träning ger resultat.

Ny tränare
Beatrice tränas sedan november 2021 av Södertälje-baserade spjutcoachen Kari Kiviniemi som har stor del i lyftet. Även Gabriel Wallin hjälper till och Beatrice har även fin kontakt med sin förra tränare Jonas Mellblom i IFK Växjö.
Kvalgränsen till EM i München är 62.50 men så långt kommer inte att behövas eftersom rankingen styr. Inför EM i Berlin 2018, då rankingen ännu inte införts, var kvalgränsen 59.00 och 23 kvalade in.

/Jonas Hedman

Resultaten

Beatrice Lantz biografi på friidrottsstatistik.se

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen