Linus Jonsson tog Sveriges första UEM-medalj i stav genom tiderna. Foto: Deca Text&Bild

Linus Jönsson tog Sveriges andra medalj i ungdoms-EM i Jerusalem

Tredje dagen av ungdoms-EM för 17-åringar i Jerusalem resulterade i medalj för Tjalve Friidrotts Linus Jönsson som tog brons i stav på personliga rekordet 5.10, samma höjd som vinnaren.

Den svenska truppen består av 33 aktiva – 15 pojkar och 18 flickor – av vilka nästan alla gör landslagsdebut och trots orutinen att tävla i landslagsdräkt är det kul att så många presterar på högsta personliga nivå. Det gjorde verkligen Linus Jönsson från Norrköpings-klubben Tjalve FIF.
Han gick in på 4.70, stod över 4.85 och tog sedan 5.00 i tredje och sista. Då var medaljen klar.

Riktigt jämn final
I andra försöket på 5.10 låg ribban kvar vilket innebar att han tangerade sitt bara 1,5 vecka gamla personliga rekordet. Även  Polens Michat Gawenda och Schweiz Valentin Imsand tog höjden i andra och när ingen av dem klarade 5.20 så blev medaljfördelningen guld för Gawenda, silver för Imsand och brons för Linus. Detta eftersom polacken hade minst antal rivningar i finalen.
Viktor Rahm från Västerås FK var felfri till och med tangerade personliga rekordet 4.85 innan 5.00 blev för högt. Det innebar en sjätteplats.

I Mondo Duplantis fotspår
Linus tog Sveriges första UEM-medalj i stav genom tiderna (mästerskapet har genomförts två gånger tidigare) och den tredje på pojkaisdan om man även räknar in ungdoms-OS* och ungdoms-VM. Armand Duplantis vann UVM i Colombia 2015 och Melker Svärd Jacobsson tog silver i UEM i Frankrike 2011.
På flicksidan har Sverige tagit fem medaljer.

Mäktigt finskt guld i spjut
Onsdagen resulterade i tre finska medaljer i kast på pojksidan där Topi Parviainens guld i spjut var det mest imponerande. Han gick upp i ledning i femte omgången med 75.98 och fick i sista allt att stämma då 700 g-spjutet flög fantastiska 84.52.
Det innebar personliga rekord med över åtta meter, inofficiellt europarekord för 17-åringar och gör honom till tvåa genom tiderna i världen i P17. Det innebar också en segermarginal på över tio meter för den unge Topi som är brorson till finske rekordhållaren och världsmästaren Aki Parviainen (fyra på genom-tiderna-listan med 93.09 noterat 1999).

Kangasniemi tog två medaljer samma dag
En lysande dag hade även landsmannen Aatu Kangasniemi som tog två medaljer på nio timmar. Kl 9.05 inleddes kulfinalen där han tog brons på 19.48 och kl 18.05 var det dags för släggfinal. Den slutade med silver för Aatu på personliga rekordet 77.74, en dryg meter bakom vinnaren Iosif Kesidis från Cypern.

Åtta nordiska medaljer
Efter tre av fyra EM-dagar har de Nordiska länderna tagit åtta medaljer – Finland tre (2 silver, 1 brons), Norge två (två silver), Sverige två (ett silver, ett brons) och Danmark en (ett brons). Kommer det första guldet under avslutningsdagen på torsdagen?

/Jonas Hedman

Resultaten

Linus Jönssons biografi på friidrottsstatistik.se

Sveriges sju stavmedaljer i ungdomsmästerskap

Den svenska UEM-truppen

Läs även:
Fantastisk 100 m-tid av Isak Hughes – silver i ungdoms-EM
Supertid på 200 m av 16-prige William Trulsson

* Med ungdoms-OS menas det spel för ungdomar som arrangerats 2010, 2014 och 2018 och alltså inte europeiska ungdoms-OS som hade premiär 1991.

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen