Andraplats på 600 m i säsongsavslutningen för Lovisa Lindh – halvsekunden från Sverige-bästa-tiden. Foto: Deca Text&Bild

Lovisa Lindh halvsekunden från bästa svenska tiden

Continental Tour Bronze-tävlingen i norska Bergen på lördagseftermiddagen innebar slutpunkten på en lång säsong för Ullevis Lovisa Lindh. Hon slutade tvåa på 600 m på 1:27.57 vilket var en halvsekund från hennes egen Sverige-bästa-notering från maj.

Segrare i loppet på den udda distansen blev Norges OS-semifinalist på 800 m, Hedda Hynne, som med 1:26.98 var blot åtta hundradelar från sin egen norska bästa-tid. Lovisa var sex tiondelar efter på 1:27.57 vilket var 53 hundradelar från den Sverige-bästa-tid hon noterade i Schweiz i maj.

Sju tiondelar från svenskt rekord
Loppet innebar slutpunkten på en lång säsong för Lovisa som tyvärr inte kulminerade i Tokyo-OS sedan hon varit 37 hundradelar från OS-nomineringsgränsen. Hon gjorde tre lopp under två minuter före OS (varav två efter att kvalperioden gått ut) och två efter inklusive årsbästat 1:59.49 i Diamond League-galan i Bryssel den 5 september. Det var bara sju tiondelar från hennes fyra år gamla svenska rekord (1:58.77).

Bästa säsongen hittills
Lovisa har gjort hela 22 lopp på 800 m i år varav fem under två minuter vilket aldrig hänt tidigare. Som mest tre under en säsong vilket var rekordsommaren 2017 som slutade med att hon skadade foten i slutet på juli och missade VM i London. Men den här säsongen har hon hittat tillbaka till den höga nivån och redan klarat kvalgränsen till VM i Eugene näst år. 2022 blir en intressant säsong med VM i juli och sedan EM i München i slutet av augusti. Lovisa har ju ett EM-brons på meritlistan från Amsterdam 2016.

Karsten Warholms snabbaste
Två av Norges tre OS-medaljörer var med i tävlingen – 400 m häck-vinnaren Karsten Warholm och sensationella släggtvåan Eivind Henriksen. Karsten vann den udda distansen 300 m på 32.49 och förbättrade därmed sitt eget inofficiella norska rekord.
Den bästa nordiska tiden har Johan Wissman med 32.10 noterat 2008.

Stabilt av Ragar Carlsson
I manliga släggtävlingen slutade Sverige-ettan Ragnar Carlsson trea på 73.26, två meter bakom Eivind Henriksen som med 76.38 var drygt fem meter från sitt norska rekord på 81.58 från OS-finalen.
Ragnar har det senaste året höjt sitt personbästa med nästan fem meter till 76.87 vilket gör honom till trea på den svenska genom-tiderna-listan. I den resultatutvecklingen ingår fyra förbättringar av det inofficiella svenska M22-rekordet.

Släggtalangen Sara Forssell tvåa
I slägga slutade Motalas Sara Forssell, 20, tvåa på 63.66, knappt två meter bakom Norge-ettan Beatrice Llano som vann på 65.44. Sara har den här säsongen förbättrat sitt personliga rekord med över fyra meter till 66.15 och är nu åtta genom tiderna i Sverige. Hon var sexa på U23-EM i juli, tog på Friidrotts-SM i Borås för tre veckor sedan sin första medalj (silver) och debuterade i Finnkampen med en sjätteplats.
/Jonas Hedman

Resultaten

Biografier på friidrottsstatistik
Lovisa Lindh
Sara Forssell
Ragnar Carlsson

Läs även:
Lovisa Lindhs snabbaste på fyra år – åter under två minuter
Snabbaste 600 m-tiden någonsin för Lovisa Lindh

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen