Efter 3:51 på avslutande 1500 meterna gjorde Suldan Hassan karriärens hittills snabbaste 3000 m-loppp. Foto: Deca Text&Bild

Lysande 5000 m-tider av Suldan och Emil

Ullevis Suldan Hassan, 22, gjorde i Folksam GP-galan i Göteborg på lördagskvällen tidernas näst bästa svenska 5000 m-tid då han med 13:18.01 bara var 42 hundradelar från Anders Gärderuds 44 år gamla svenska rekord. Och sjua slutade 19-årige Emil Millán de la Oliva som med 13:29.59 förbättrade sitt eget svenska juniorrekord med hela 27 sekunder.

Det var 16 grader, molnigt och en kännbar vind på Slottsskogsvallen när sommarens tredje och sista Folksam GP-tävling genomfördes. Höjdpunkten var 5000 m-loppet där Suldan  Hassansatte personligt rekord med 13 sekunder efter att ha sprungit snabbare och snabbare och avslutat med 2:33 på sista kilometern och alltså bara var fyra tiondelar från det svenska rekordet satt 1976.
– Det var surt att missa rekordet med så lite men Anders Gärderud är en legendar och en av Sveriges bästa löpare genom tiderna. Men jag ska slå rekordet en dag. Kanske blir det redan i Ostrava om några veckor.
– När jag svängde in på upploppet trodde jag att rekordchansen var borta men hörde jag speakern säga att jag fortfarande hade chansen men det räckte inte riktigt, säger Suldan. 
Bakom Suldan och Emil blev det en fantastiskt fin toppbred med ytterligare fem svenskar under 14 minuter.

Rekordsnudd även för Kramer
Sävedalens Andreas Kramer har varit ytterst nära sitt svenska rekord på 800 meter ett par gånger denna sommar och det varinte mycket som saknades denna gång heller – närmare bestämt tre tiondelar. Detta efter att ha slutat tvåa på 1:45.34.
– Men för första gången i år tog det emot på sista bortre långsidan, berättar han. Vinden var byig och jag gillar inte att skylla på sådant, men det blev jobbigt. Haren gjorde ett suveränt jobb, resten berodde på mej själv.
Kvar på säsongen är Finnkampen och tävlingar i Ostrava och Zagreb.
– Det hade kunnat bli Diamond League-galan i Doha också, men det hade varit för mycket, tycker Andreas.

Khaddi längtar efter Finnkampen
Ännu en pålitlig insats av Khaddi Sagnia i längd, seger med 6.75 och nu längtar hon efter Finnkampen.
– Det ska bli väldigt roligt att åka till Tammerfors, jag har saknat tävlingsresor och nu gäller det placering, inte själva längden, säger hon.
Khaddi är urtypen för en tävlingsmänniska, men nu är hon till och med sugen på den långa träningsperiod som väntar.
– Jag gillar egentligen inte att träna, medger hon, men nu är det något annat. Den här konstiga säsongen har gett mig nytt självförtroende och lust att utvecklas ännu mera. Jag vet att jag kan bli ännu bättre och det motiverar mej.
Resultaten
/Cege Berglund

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen