Hur fort går det för Mustafa Mohamed i Lidingöloppets tremil? Foto: Deca Text&Bild

”Målet är att ta fjärde segern”

På lördag klockan 12.30 går starten för det 52:a Lidingöloppet och en som siktar på seger är Hälles Mustafa Mohamed som siktar på fjärde segern.
Senast han var med var 2008 då han noterade den bästa svenska tiden genom att springa på 1:37:10 och slåMagnus Bergmans då 16 år gamla Sverige-bästa-tid med 16 sekunder. Musse snittade då 3:15 per kilometer.
I år har han vunnit SM-titlar på 10 000 m och maraton och blev 21:a i halvmaraton-EM i Amsterdam och målet i TCS Lidingöloppet är tydligt:
– Jag siktar på seger! Jag känner mig förväntansfull och det ska bli väldigt kul, det är ju åtta år sedan jag sprang senast, säger Musse.

Bra 10 000 m-lopp på SM
Att formen är bra visade Musse på SM på 10 000 m i Sollentuna för en månad sedan som han vann på 29:22.07 – en enda hundradel före maratonkollegan Mikael Ekvall sedan de sprungit sista varvet på utmärkta 61 sekunder. Och för två veckor sedan vann Musse Stockholm Halvmarathon på 1:04:51.
– Jag har tränat bra med extra backpass så jag känner mig redo för Lidingöloppet. När det gäller motståndet har jag inte jättebra koll, det vill jag faktiskt inte ha eftersom det kan göra att man får för stor respekt. Men om fjolårsvinnaren William Morwabe kommer till start, vilket det verkar som, så blir han nog svåraste motståndaren, säger Musse.

Sjunde tremilen
Han gör under lördagen sin sjunde tremil på Lidingö där han har tre segrar – 2003, 2004 och 2008 – men minns också debuten 2001 väl.
– Ut på sista milen var jag 43 sekunder efter ledaren Hosea Kipyego men han fick en tung avslutning och jag tog in hela vägen och var till slut bara en enda sekund efter i mål, säger Musse som två år senare vann sin första seger.

Rutin betyder mycket
Erfarenhet är viktigt i Lidingöloppet och det har Musse vilket han ska utnyttja.
– Det gäller att ha krafter kvar på slutet där det handlar om att tappa minst fart. Det viktigt att ha tålamod i början och inte ödsla för mycket kraft de första två milen, säger Musse.
30 kilometer terräng är riktigt tufft i den fart som eliten håller och för Musse är de sista 6 km som är jobbigast.
– Då är det smärta! Men det är tillfälligt och det kommer ju förhoppningsvis något positivt av det.

Oviss start för David Nilsson
Bland övriga svenskar på tremilen märks Högbys David Nilsson, Moras ultralöpare Jonas Buud, Spårvägens Lars Södergård och fjolårets bäste svensk Linus Rosdahl från KFUM Örebro. David har representerat Sverige VM i maraton och vann Finnkampen på 10 000 m för två veckor sedan.
Han har sprungit bra i Lidingöloppet med en bästatid på 1:42:01 och bor på ön så han kan banan bra men har inte haft någon optimal uppladdning
– Jag har haft problem med en vrist så det känns väldigt ovisst inför lördagens lopp, säger David som inte vet om fotleden kommer att klara påfrestningarna i utförslöpningarna.
Jonas Buuds tankar inför loppet:
– Jag har nog tio tider mellan 1:45 och 1:49 så jag har aldrig riktigt fått till det, det har varit lite för jämna tider. Under sommaren har jag haft en del skadeproblem men jag ska göra mitt bästa i Lidingöloppet, säger Jonas.
– Som ultralöpare går det ganska mycket snabbare än när jag tävlar på 100 km så det är lite annorlunda . Jag har inga tidsmål på Lidingöloppet i år utan vill få en bra resa och gå i mål utan att ha ont, säger Jonas som siktar på att hålla jämn fart hela vägen.

Ewerlöf har chans på fjärde segern
I damklassen på 30 km märks EM-löparen på 3000 m hinder, Maria Larsson som är debutant, Hässelbys VM-löpare i maraton, Charlotte Karlsson, och trefaldiga vinnaren Malin Ewerlöf som sedan ett år tillbaka tävlar för arrangörsklubben IFK Lidingö.
Hon har alltså precis som Mustafa Mohamed chansen att vinna för fjärde gången.

Fougberg springer Rosa bandet-loppet
Lidingö Tjejlopp över 10 km på söndag har bytt namn till Rosa bandet-loppet i och med att Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj gått in och blivit titelsponsor. Det betyder också att hela anmälningsavgiften oavkortat går till Rosa Bandets-kampanjen och har blivit möjligt eftersom ICA skänker sitt värdskap till loppet.
En av favoriterna är OS-löparen på 3000 m hinder, Charlotta Fougberg.
– Det blir faktiskt mitt första Lidingölopp och jag har hört om alla backar men hoppas att min hinderträning ska räcka för en bra placering. Det kommer att bli tufft men målet är att göra runt 35 minuter och jag hoppas att det ska gå om jag springer smart, säger Charlotta.
Hon har haft en säsong som varit lite berg-och-dalbana med spricka i ett revben och en bristning i vaden vilket gjorde att hon missade EM men kom tillbaka till OS i Rio där hon bara var sekunden från final.
/Jonas Hedman

Mustafa Mohameds sex Lidingölopp
2001      2     1:39:50
2002      5     1:38:42
2003      1     1:37:29
2004      1     1:40:36
2005      4     1:41:17
2008      1     1:37:10

Läs även:
Lidingöloppets jubileumssajt som släpptes till den 50:e loppet 2014

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen