Maria Larsson snuddade vid sitt personliga rekord på 5000 m bana. Foto: Deca Text&Bild

Maria Larsson slog Sarah Lahti i Carlsbad

Sent på söndagen ägde det årliga 5 km-loppet Carlsbad 5000 rum i staden med samma namn som ligger i Kalifornien. Två svenskar var med i elitfältet och bäst lyckades Örgrytes hinderlöperska Maria Larsson, 24, som överraskade med att slå OS-tolvan på 10 000 m, Sarah Lahti!

Maria Larsson slutade tia på 16:24 med vilket hon var en placering och tio före Sarah Lahti som inte fick till det denna dag och tappade mycket på slutet efter att ha försökt gå med tätklungan i början. Maria var nu bara sex sekunder från det personliga rekord på 5000 m bana (16:18.15) hon noterade som tvåa i Finnkampen i höstas.

2016 var ett combackår
Loppet i Carlsbad innebar årsdebut för Maria som i fjol kom tillbaka efter en två år lång skadeperiod. I juni vann hon SM-milen i Stockholm i vad som var hennes första riktiga lopp på två år. Två veckor senare kvalade hon in till EM i Amsterdam på 3000 m hinder tack vare personliga rekordet 9:52.6 i en liten tävling i Göteborg. I EM-försöken förbättrade hon den tiden till 9:50.16 – sexa genom tiderna i Sverige – och var bara 2,5 sekunder från final.
Efter att ha varit på ett långt träningsläger i Australien under vintern verkar formen vara bättre än någonsin och det ska bli spännande att följa Marias utveckling.

Ingen bra dag för Sarah
Sarah Lahti satte svenskt rekord i halvmaraton med 1:09:58 i New York för mindre än två veckor och det loppet satt sannolikt kvar i benen. För de 16:34 hon nu noterade vara nära minuten långsammare än vad hon hade som femma i Carlsbad i fjol. Då vann Meseret Defar på 15:00 medan segertiden denna gång blev 15:35 där segern gick till Kenyas Viola Lagat just före USA:s Shannon Rowbury.
Sarahs 15:38 i fjol var halvminuten under hennes dåvarande personliga rekord på 5000 m bana. En tid hon i somras förbättrade till 15:10.