Ledning från start till mål för Moa Granat som tog sin andra JEM-medalj på 400 m häck. Foto: Deca Text&Bild

Moa Granat besegrade alla på 400 m häck – fjärde svenska JEM-guldet

Sveriges succé-EM för 19-åringar i Jerusalem fortsatte på torsdagseftermiddagen då Vallentunas Moa Granat ledde 400 häckfinalen från start till mål och vann på 56.58.

– Det är helt otroligt, jag är så himla glad! Jag har verkligen velat det här och jag är så glad och stolt att det blev guld. Jag och Melwin pratade i går om att vi skulle ta varsin medalj, helst guld, vilket det blev, säger en överlycklig Moa.
Moa övertygade i såväl försök (57.79) och semi (57.00) och när det var dags för final så satsade hon allt ute på bana sju. Ledningen i andra kurvan var flera meter och på upploppet höll hon bra även om de närmade sig bakom. Snabbast där var Ukrainas Olha Masjanienkova men segern var aldrig hotad och Moa vann med 25 hundradelar på 56.58.
Masjanienkova tog silvret på 56.83 och Rumäniens Alexandra Stefania bronset på 57.02.
Medaljen är Moas andra JEM efter silver i Tallinn för två år sedan. I fjol avstod hon junior-VM som gick i Sydamerika.

Jagar det 42 år gamla rekordet
Segertiden 56.58 var bara 15 hundradelar från det personliga rekord som Moa satte på Folksam GP-galan i Karlstad för en dryg månad sedan. Den tiden placerar Moa nia genom tiderna bland svenska seniorer och tvåa bland 19-årsjuniorer.
Före sig där har hon bara Ann-Louise Skoglund vars 42 år gamla svenska juniorrekord Moa jagat hela sommaren och än återstår några chanser.

Historiskt guld
Segern är den första svenska genom tiderna på för tjejer i JEM där de enda övriga medaljerna är Moas silver från 2021 (57.94) och Åsa Carlssons brons från Thessaloniki 1991 (58.23). Noterbart är att grenen inte fanns på JEM-programmet när Ann-Louise Skoglund hade åldern inne.
På pojksidan finns dock två guld – Niklas Wallenlind i Birmingham 1987 (50.65) och Carl Bengtström i Borås 2019 (50.32).
Moas guld var Sveriges femte i detta mästerskap som totalt resulterat även i ett silver så här långt.

/Jonas Hedman

Resultaten

Moa Granats biografi på friidrottsstatistik.se

Läs även:
Moa slog Ann-Louise Skoglunds 43 år gamla rekord
Fantastiskt lopp av Moa – slog Carolina Klüfts 20 år gamla rekord
U20-EM 2021: Två silver på tio minuter

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen