Tre av sexmetershopparna i Beijer Stavgala. Fr v Sam Kendricks, Mondo och färske amerikanske inomhusrekordhållaren Chris Nilsen. Foto: Peter Jonsson

Mondo Duplantis redo för världsrekord hemma i IFU Arena

På onsdag kväll bjuder Upsala IF på ett fantastiskt startfält i Beijer Stavhoppsgala i Uppsala. Armand ”Mondo” Duplantis har haft en väldigt hoppingivande säsongsinledning med två sexmeterstävlingar där han senast i Berlin var riktigt nära att sätta världsrekord. Och nu blir motståndet bästa tänkbara.

Världsårsbästa 6.02 i årsdebuten i Karlsruhe 28 januari och världsårsbästa 6.03 i Berlin i fredags. Året har börjat riktigt bra för Mondo som i båda tävlingarna testade världsrekordhöjden 6.19. I IFU Arena i Uppsala är det på onsdag kväll dags för premiären av Beijer Stavhoppsgala som har alla förutsättningar för att bli riktigt bra.
– Jag är bättre tränad än förra året vad samma tid och tävlingarna har gått bra i vinter. IFU Arena är en världsklassarena och jag gillar fasta banor bäst. Målet är att hoppa högt på Beijer Stavhoppsgala, säger Mondo.

Sex 6-metershoppare
Halvdussinet sexmetershoppare finns i startlistan. Världsrekordhållaren och olympiske mästaren Mondo har vunnit 33 av sina 35 senaste tävlingar inklusive de två hittills i år. Och för att vinna på onsdag krävs en riktigt bra prestation för det är ett extremt bra startfält.
Där finns dubble världsmästaren och amerikanske rekordhållaren utomhus (6.06) Sam Kendricks, färske amerikanske inomhusrekordhållaren (6.02) Chris Nielsen, sexmetersmannen KC Lightfoot som pressade Mondo i fredags och OS-fyran från Grekland, den med Mondo jämngamle Emmanouil Karalis.

Lillefosse spännande framtidsnamn
I startfältet finns också 2016 års OS-mästare och 2021 års OS-trea Thiago Braz från Brasilien, asiatiska rekordhållaren Ernest Obiena, belgiska rekordhållaren (5.81) Ben Broeders, Nederländernas rekordhållare (5.96) Menno Vloon och flerfaldige VM- och EM-medaljören Piotr Lisek.
Och 20-årige Pål Hagen Lillefosse som så sent som den 29 januari i Sollentuna satte norskt rekord med 5.75.

Biljetterna tog slut blixtsnabbt
Mondo tävlar sedan flera år för Upsala IF och har haft en egen lägenhet i Uppsala innan han nyligen flyttade till Stockholm. Han har tränat mycket i IFU Arena och vet att det går att hoppa högt där. Nu får Uppsala-borna se honom tävla på hemmaplan för första gången sedan SM 2020.
– Vi har byggt extraläktare i IFU Arena som från början skulle haft plats för 2500 åskådare. Men pandemirestriktionerna gjorde att det nu blir 1250, säger presschefen Peter Jonsson som fick se biljetterna ta slut blixtsnabbt när de släpptes i december.
Stavgalan börjar 18.30 och sänds i SVT2 och SVT Play.

/Jonas Hedman

Mondo Duplantis biografi på friidrottsstatistik.se

Läs även:
Mondo utmanad i Berlin – nära världsrekordet
Seger och världsrekordförsök för Mondo i årsdebuten
OS-guld för Mondo – nära världsrekordet
Allt om Beijer Stavhoppsgala

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen