Tilda Månsson fick för andra gången i år fylla i blanketten för svenskt juniorrekord. Foto: Jonas Hedman

Negativa splits positivt för Tilda Månsson och Emil Danielsson

Krafter kvar till en riktigt stark slutkilometer är ett framgångsrecept på långdistans. Det visade Fredrikshofs Tilda Månsson och Spårvägens Emil Danielsson med eftertryck i torsdags på Stockholms Stadion vid Hoka Spåret 5000m. Tilda satte svenskt juniorrekord med 15:46.58 och Emil gick in som femma genom tiderna i Sverige med 13:20.39.

För båda var nämligen en distinkt tempohöjning på slutet nyckeln till att det blev ett nytt svenskt juniorrekord med drygt fyra sekunder för Tilda och ett nytt personligt rekord med drygt fem sekunder för Emil.

Jagade 25-årigt juniorrekord
I Tildas lopp var det planerade upplägget för täten varv runt 76/77 sekunder vilket skulle resultera i tider en bit under 16:00 – vilket i sin tur innebar att Jessica Carlbergs svenska juniorrekord från 1998 på 15:51.17 skulle kunna vara inom räckhåll för Tilda.

Inledningen blev dock litet ojämn med varv på 74.5 – 79.4 – 80.7 och första kilometern på 3:14 hamnade fyra sekunder över snittet som behövdes för rekord. Men sedan tog rutinerade norskan Kristine Eikrem Engeset över och svarade för en briljant insats som anförare: Rätt fart och stabil fart.

För 16 år sedan tog Norges Kristine Eikrem Engeset JEM-silver på 3000 m hinder. Nu förbättrade hon det sju år gamla 5000 m-perset med hela 22 sekunder efter en snabb avslutning. Foto: Deca Text&Bild


Superjämn farthållning

Hon radade nämligen – helt utan hjälp av någon elektrisk ”ljushare” som man kan se på vissa storgalor numera – upp varv tätt-tätt samlade på 75-76 sekunder med Tilda och Sävedalens Sara Christiansson i släptåg. Sara tvingades ge sig några varv från mål men Tilda bet sig fast även när Eikrem Engeset gick ned på låga 75:or.

När klockan ringde för sista varvet hade de 14:34 vilket innebar att Tilda behövde ”bara” en 77-avslutning för att fixa rekordet. Det blev 72.2 – och rekordet kapades med 4.59 sekunder ned till 15:46.58. Ser man till halvorna blir kvaliteten på avslutningen ännu tydligare: 8:01 + 7:45.

Imponerande slutkilometrar
Tildas kilometerportioner 3:15.0 – 3:11.7 – 3:10.1 – 3:08.6 – 3:01.2 indikerar en successiv tempohöjning hela vägen men det är delvis en ”synvilla” skapad av att Eikrem Engeset tog över en bit in på andra kilometern och sedan drog igång den avslutande tempostegringen redan under fjärde kilometern.

Verkligen värt att notera är dessutom att 34-åriga vinnaren Kristine Eikrem Engeset inte bara fungerade som en ”superhare” åt Tilda utan faktiskt också – tack vare strax under 3:00 på sista 1000 – förbättrade sitt eget personliga rekord med inte mindre än 22 sekunder – från 16:06 till 15:44.

Emil Danielsson före norrmännen Magnus Tuv Myhre och Per Svela följt av Simon Sundström. Foto: Deca Text&Bild


Andreas Kramer i ny roll

I Emil Danielssons lopp var 64-sekundersvarv det som skulle gälla så att man med den farten hela vägen skulle landa på 13:20, d v s ca fem sekunder under Emils personbästa från förra våren.

Ansvaret att hitta den rätta farten från början låg något oväntat på svenske rekordhållaren på 800m Andreas Kramer. Att han var oprövad i farthållarrollen märktes dock inte utan han hittade direkt 64-tempot, passerade 1000m på 2:41 och höll i det ytterligare något varv.

Andraharen tappade
Sedan tog enligt planen kenyanske 13:08-löparen Emmanuel Kiprop över men tyvärr förmådde han inte upprätthålla farten utan varven gick direkt upp till 65 och fortsatte klättra. Så 13:20-upplägget var på väg att rinna bort i snabbt takt. När man passerade 3000m på 8:08 låg man nämligen inte mindre än åtta sekunder över det tilltänkta schemat.

Då hade redan Emil och norske Magnus Tuve Myhre insett vad som var på väg att hända och resten av loppet såg de till att farten skruvades upp igen. Och det gick bara fortare och fortare. Sista varvet blev en intensiv sprintuppgörelse mellan tre man: Emil, Magnus och norske Awet Kibrab.

Blixtrande slutvarv
Vinnaren Kibrab noterade 13:18.59 efter 56.4 på slutrundan. Emil stumnade en aning på upploppet och fick då släppa ifrån sig de två norrmännen. Men ändå avslutade han med en 58:a och var till slut bara några retfulla tiondelar från att fixa dröm-13:20.

Då skall man veta att upplägget av loppet alltså inte alls blev det önskade ”stabil jämn fart hela vägen” genom att farten alltså sjönk så markant i mitten. Något som km-tiderna för täten tydligt visar: 2:40.9 – 2:41.8 – 2:45.4 – 2:38.6 – 2:33.7.

Betydelsefullt för jakten på VM-plats
Så även om Emil tack vare en stark avslutning förbättrade personliga rekordet med över fem sekunder – och gick upp som 5:a genom tiderna i Sverige – signalerade loppet tydligt att kapacitet finns för ytterligare kapning med ett optimalt upplägg.

Fast kanske allra viktigast för dagen var att Emil kraftigt förbättrade sin position på världsrankingen genom kombinationen av tiden 13:20 och placering som 3:a i en tävling där det stod bonuspoäng på spel för framskjutna placeringar. För WA-rankingen blir ju avgörande för en eventuell VM-biljett.

/A. Lennart Julin

Resultatlistan

Läs även:
Härlig 5000 m-dag på Stadion – 110 personliga rekord
Tilda slog det 39 år gamla svenska juniorrekordet
Så blev Emil Danielsson och Viktor Idhammar våra färskaste drömilare

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen