Daniel Ståhl. Foto: Deca Text&Bild

Ny Diamond League-seger för Daniel Ståhl – imponerade i Bryssel

I första internationella tävlingen efter OS-guldet i Tokyo imponerade Daniel Ståhl stort genom att på onsdagseftermiddagen vinna Diamond League-tävlingen i Bryssel. Detta efter att i avgörande Final 3 kastat 67.01 – mer än fem (!) meter längre än tvåan Fedrick Dacres. Hans längsta för dagen mätte 69.31.

Det var 19 grader varmt i molnigt när sommarens fjärde Diamond League-tävling i diskus genomfördes i stadsparken Terkamerenbos i Bryssel – en unik plats för en DL-tävling. Daniel inledde med lysande 69.31 och bjöd på en dans. Därefter tre övertramp där diskusen i det sista landade just före 70 m-linjen. Därefter 68.59 i femte och en ny dans.

Säkerheten själv i avgörandet
När det var dags för avgörandet i form av Final 3 ledde Daniel med 3,5 meter före Sloveniens Kristijan Ceh, 65.68, och Jamaicas Fedrick Dacres, 65.17.
Vem som skulle ta hem prissumman på 10 000 US-dollar avgjordes i den sjätte och sista omgången mellan de tre. Dacres inledde med 61.75, Ceh kastade längre men kunde inte stå kvar i ringen och så var det Daniels tur. Han tog inga risker utan gjorde ett säkerhetskast och 2 kg-skivan flöt ut till 67.01.
Simon Pettersson slutade sexa på 63.57 efter att ha haft ytterligare två godkända inom en meter.

Helt fantastiska siffror
Segern var Daniels tredje i Diamond League denna säsong, han avstod tävlingen i Budapest den 24 augusti eftersom han redan var klar för finalen. Att det av någon anledningen inte var några prispengar där bidrog säkert också.
Daniel har gjort 15 tävlingar denna säsong och vunnit 14. I elva av dem har han kastat längre än 68 meter. Den enda som besegrat honom är Simon som kastade 37 centimeter längre i en tävling hemma i Växjö då han satte personbästa med 69.48.

Tillbaka i Nike-linnet
Både Daniel och Simon kastade för första gången i år i den blå-grön-spräckliga Nike-linnet vilket bara kan betyda att de fått nya Nike-kontrakt. Alla kastare blev av med sina kontrakt efter fjolårets säsong så detta är väldigt positivt. Men så var ju duon också etta och tvåa i OS.
Stora Diamond League-galan i Bryssel äger rum på fredag kväll. Närmast för Daniel och Simon väntar Finnkampen på Stockholms Stadion på söndag och sedan Diamond League-finalen i Zürich 8–9 september.
/Jonas Hedman

Resultat

Läs även:
Sjunde SM-guldet för Daniel Ståhl
Osannolik OS-final – dubbelseger för Daniel och Simon
Världsårsbästa av Daniel i Bottnaryd

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen