Den 16–18 december arrangerades den andra tävlingen i nya IFU Arena. Foto: Jonas Hedman

Nya friidrottshallen i Uppsala ett fantastiskt lyft för Upsala IF

IFU Arena ligger i Gränby 3 km från Uppsala centrum och invigdes den 18 augusti. Det är en gigantisk arena på 28.000 kvadratmeter som förutom friidrottshallen rymmer fem innebandyplaner varav en A-plan med flera läktarsektioner. Upsala IF är 111 år gammal och sedan hallens tillkomst har klubben fått sitt största lyft genom tiderna sett till antalet medlemmar som fördubblats på mindre än ett halvår – från knappt 480 till över 1000!

– Under hösten har vi fått 2-5 nya medlemmar varje dag när vi tittat i vårt medlemssystem där man kan anmäla sig till via Internet, säger Richard Andersson som är marknadsansvarig i Upsala IF Friidrott.
Anledningen till den gigantiska medlemsökningen beror enligt Richard på framför allt fyra saker.
– Den nya friidrottshallen är givetvis en. Den invigdes i början augusti i samband med OS i Rio där bland annat Usain Bolt bidrog till det stora friidrottsintresset. Vi hade också en lyckad sommarfriidrottsskola och annonserade även i lokalpressen om vår verksamhet. Detta är de framgångsfaktorer vi tror ligger bakom den stora tillströmningen på framför allt ungdomar, säger Richard.

300 barn i ålder 8–10 år
UIF har omkring 150 aktiva över 15 år och resten är barn och yngre ungdomar. Man har runt 300 barn i åldrarna 6–8 år, född 2008–2010, och för att ordna ledare till alla nya grupper kallade man till föräldramöten under hösten.
– Vi hade ungefär 30 föräldrar på varje möte och har organiserat oss så att varje ungdomsgrupp har en ansvarig ledare från UIF plus sex föräldrar som hjälper till som ledare och administratörer. Vi har tre grupper med ca 30 barn i varje i varje ettårsklass 2008, 2009 respektive 2010, säger Richard.
Sedan hallens tillkomst har all gymnastiksalsverksamhet flyttats till friidrottshallen där det är full fart nästan alla dagar i veckan.
– Vi är upp till 350 aktiva i hallen samtidigt och så här långt här vi löst det med att äldre ungdomar samt seniorer hållit till i den 135 meter långa löpargången när det varit som mest intensivt på rundbanan.

Rekordlång sprintraka
Friidrottshallen är komplett med en fyra banor bred rundbana med doserade kurvor och en åtta banor bred sprintraka i mitten. Det finns fasta åskådarplatser för tusen personer och ytorna är väl tilltagna. Det innebär bland annat en längd-trestegsgrop mellan läktaren och rundbanans upplopp vilket är unikt i Sverige. Lägg till det den rekordlånga – 135 meter – sprintrakan under läktaren som möjliggör tävling på 110 meter häck och som också har en lika långa konstgräsbana.
UIF styr över hela programmet och schemaläggningen i hallen även om det är ett bolag som sköter driften i övrigt. Förutom Upsala IF tränar bland annat Hagunda IF, Alunda SK, Östhammars FI, Uppsala LK och Gottsunda IF i hallen men det blir säkert också klubbar från granndistrikten som kommer att träna i arenan.

Arrangerar IUSM och IJSM
Första tävlingen i IFU Arena var Intersportspelen den 19–20 november med 900 starter följt av tredagarstävlingen Muskelcentrum Indoor Games 16–18 december med 1700 starter. Många ungdomar tog chansen att testa banorna inför IUSM den 4-5 mars och även några seniorer gjorde en ovanligt tidig säsongsdebut.
– Det har varit mycket jobb med att få till allt i hallen men vi är väldigt nöjda! Det är gott om utrymme överallt, till och med uppe i sekretariatet och på speakerhyllan. Vi har fiberkabel, det finns kostnadsfritt wifi för alla i arenan och vi har dubbla målkameror och eltidsutrustning, säger Richard.
Första SM-tävlingen blir som sagt IUSM för 15-16-åringar i början på mars och sedan IJSM-IUSM17 2018.
– Vi sökte ISM till 2018 men fick IJSM-IUSM17. Förhoppningsvis får vi seniormästerskapet vid ett senare tillfälle, säger Richard.

500 lag i arenan
IFU Arena står för Idrott För Unga och det är verkligen full fart i arenan där innebandyn dominerar. Totalt är det femhundra lag i från olika klubbar och åldersklasser som tränar i arenan och då ingår också basket. Att IFU Arena redan blivit en samlingspunkt för stadens idrottsintresserade märks tydligt. Än bättre blir det när den nya friidrottsarenan utomhus blir klar. Den ska ligga alldeles intill och ersätter då Studenternas IP där det ska byggas bostäder. Det ska bli kul att följa Upsala IF:s utveckling!
/Jonas Hedman

Läs även:
Full fart i nya IFU Arena i dagarna tre
Superkast av Ragnar Carlsson – arenan räckte nästan inte till

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen