Emil Blomberg var EM-finalist på 3000 m hinder i Amsterdam förra sommaren. Nu är han elva genom tiderna i Sverige! Foto: Deca Text&Bild

Nya personliga rekord av VM-aktuella Emil Blomberg och Hanna Hermansson

Hur stor den svenska VM-truppen blir till London är svårt att sia om så här tidigt på säsongen men helt klart är Hässelbys hinderlöpare Emil Blomberg och Turebergs 800 m-specialist Hanna Hermansson två heta kandidater. För natten till fredagen sänkte de sina personliga rekord till 8:32.27 respektive 2:02.82!

För Emil fattades det blott 0.27 till VM-kvalgränsen medan Hanna var 1.82 sekunder från kravet på 800 m. Det var i Eagle Rock, Kalifornien, som tävlingen ägde rum och Emil slutade femma, lika många sekunder från segern. Detta i ett lopp där Danmarks Ole Hesselbjerg var tvåa på 8:27.89 och därmed både satte personbästa och klarade VM-kvalgränsen.

”Jag är förvånad”
Emil har varit på ett sju veckor långt höghöjdsläger i Flagstaff, Arizona, trodde han inte att det skulle bli personligt rekord redan i säsongsdebuten.
– Men det var vindstilla och bra temperatur och det blev ett perfekt lopp! Första varvet på 67 sekunder och sedan stabilt runt 68,5. Jag låg bland de sista av totalt 18 löpare första halvan och avancerade ganska mycket på slutet, säger Emil.
– Hur mycket mer jag kan gå ner i tid är svårt att säga men VM-kvalgränsen ska jag fixa.
Emil har aldrig sprungit bra första dagen efter höghöjdsträning förut så han är förvånad över att det gick så snabbt.
– I år lade jag om upplägget och körde mer mängd och tröskelpass än tidigare och uteslöt helt de hårdare kvalitetspassen. Tanken var att offra de första tävlingarna och satsa på de i juni efter att ha fått in några hårdare kvalitetspass. Men tydligen behövdes det ingen kvalité!

Pers med 2,5 sekunder
Emils tidigare personbästa var 8:34.81 från EM-försöken i Amsterdam och han avancerade nu från 16:e till 11:e plats på den svenska genom-tiderna-listan. Där är KA2:s Patric Nilsson bara en dryg halvsekund före med sina 8:31.57 från Finnkampen på Stockholms Stadion 1989.
Eftersom det var årsdebut så har Emil alla möjligheter att förbättra sig ytterligare!

Hanna upp som nr 13
Hanna Hermansson, som bor i Los Angeles, gjorde sitt tredje 800 m-lopp för våren och sänkte det ett år gamla personliga rekordet med en halvsekund till 2:02.82. Hon är nu nummer 13 på den svenska genom-tiderna-listan.
/Jonas Hedman

Läs även:
Medeldistansaren Hanna Hermansson är tillbaka

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen