Trött, glad och lycklig – Vidar Johansson gjorde sitt livs lopp på 3000 m hinder i Spanien. Foto: Per Skoog

OS-kvalade i elfte timmen – Vidar Johansson gjorde sitt livs lopp

Sävedalens Vidar Johansson, 24, har jagat OS-gränsen på 3000 m hinder i en månads tid och varit riktigt nära vid flera tillfällen. Och i Castellion i norra Spanien på tisdagskvällen lyckades han – med 8:18.31 slutade han tvåa och underskred OS-gränsen med drygt 3,5 sekunder. Detta knappt 2,5 timmar innan kvalperioden till Tokyo löpte ut.

– Det är så mycket känslor nu. Jag känner ett stort glädjerus i hela kroppen. Att nå kvalgränsen är helt fantastiskt, säger Vidar.
Han tillhörde den lilla (?) skara svenskar som inte tittade på åttondelsfinalen i fotbolls-EM som började 21.00 där Sverige mötte Ukraina. 20 minuter efter avspark sköts hinderloppet iväg i Castellion och Vidar fick en bra resa där det var många som jagade OS-gränsen 8:22. Efter 2:46.4 på 1000 m som sexa mitt i klungan och 5:34.8 på 2000 m som trea så tog han ledningen knappt 500 meter från mål.

I ledning ut på sista varvet
Det var riktigt bra förutsättningar med med nästan obefintlig vind, behaglig temperatur och en farthållare som drog halva loppet. Och Vidar hade krafter kvar på slutet.
– När klockan ringde för sista varvet var jag i ledning och jag såg att klockan visade 7:15 och visste att jag hade chansen. Man är så trött men det är väldigt motiverande att jag en OS-kvalgräns, då går det att gräva djupt.
Han ledde in på upploppet men passerades 80 meter från mål av spanjoren Daniel Arce som vann på 8:17.
– I tröttheten på sista varvet så vet man inte hur fort det går, så jag var inte säker. En reklamskylt skymde klockan fram mot mål, men när jag passerade mållinjen och såg att den stannat på 8:17 för spanjoren så visste jag att jag fixat tiden. En helt fantastisk känsla, säger Vidar som hade 2:48.4 på andra kilometern och 2:43.5 på den sista och 63.1 på slutvarvet.

Vidar i segerloppet i Folksam GP-galan i Karlstad den 22 juni. Foto: Deca Text&Bild

Femte loppet på en månad
När säsongen började i maj så var Vidars personliga rekord 8:43.59. Årsdebuten skedde i Belgien för exakt en månad sedan och slutade med ett jättepers på 8:24.55. Sedan har det blivit ett hinderlopp i veckan – 8:24.29 i Åbo, 8:22.78 i Nice och 8:30.89 och seger i Karlstad GP den 22 maj. Hässelbys Emil Blomberg underskred OS-gränsen i både Belgien och Åbo och Simon Sundström i Spanien den 3 juni.
– Väldigt kul att vi lyckades ta oss under 8:22 alla tre! Inför mitt första lopp i maj trodde jag på pers och kanske 8:35, och så blev det 8:24. Sedan har jag fått ställa om målet för varje vecka och nu har jag förbättrat mitt personbästa med 25 sekunder.
– Jag är glad att min tränare Per Skoog kunde komma ner och coacha. Han skrek mellantider hela loppet och det betydde mycket. Per är min tränare sedan tio år tillbaka och han har verkligen en jättestor del i framgången.

Fyra genom tiderna
Vidar satte nu personligt rekord med 4,5 sekunder och avancerade från sjätte till fjärde plats på den svenska genom-tiderna-listan där han nu bara har Mustafa Mohamed (8:05.75), Anders Gärderud (8:08.02) och Dan Glans (8:15.32) före sig.
Att tre svenskar klarar OS-gränsen i en och samma gren är ovanligt och har hänt extremt sällan när det gäller banlöpning de senaste 70 åren. Senast det hände på 3000 m hinder var i London 1948 då Sverige belade hela prispallen – guld för Tore Sjöstrand, silver för Erik Elmsäter och brons för Göte Hagström.
Frågan är om såväl Vidar Johansson, Emil Blomberg och Simon Sundström får en OS-biljett till Tokyo. Det avgör Sverige Olympiska Kommitté.
Resultaten

Vidar Johanssons biografi på friidrottsstatistik.se

Läs även:
Sååå nära OS-gränsen för Vidar Johansson
Hindersuccén fortsätter – två nya tider under 8:25
Lysande hinderlopp av Simon Sundström – underskred OS-gränsen
Emil fixade OS-kvalgränsen i tidernas toppbreddmässigt bästa svenska hinderlopp

Tack till A. Lennart Julin för mellantiderna.

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen