Idel ädel släggadel. De inbördes placeringarna på den svenska genom-tiderna-listan i slägga blev till slut oförändrade efter tävlingen i Sollentuna. Fr v Kjell Bystedt (tvåa genom tiderna), dagens vinnare Ragnar Carlsson (trea) och Mattias Jons (femma). Foto: Jonas Hedman

Ragnar Carlsson över 76 meter – Jesper Arbinge fixade drömgräns

I Turebergskastet i Sollentuna, som ingår i Viking Throwing Tour, vann Ragnar Carlsson slägga på utmärkta 76.07 som är mindre än halvannan meter från det färska personliga rekordet. Därmed stärkte han sina aktier inför EM i Rom och möjligheterna att komma med till OS i Paris.

En av flera kastfantaster på Sollentunavallen var Kjell Bystedt som är tvåa på den svenska genom-tiderna-listan med 78.64 noterat för 36 år sedan. Det är ett resultat som trean på nämnda lista, Ragnar Carlsson, jagar och efter 77.57 hemma i Falun i måndags så fattas det bara lite drygt en meter.
Att det är ett resultat som finns inom räckhåll tror åtminstone Kjell Bystedt.
– Ska Ragnar slå det så vill jag vara på plats och se det, säger Kjell som också hade flera av sina aktiva med i startfältet.

Nervöst?
Kjell satt tillsammans med Ragnars tränare Mattias Jons bakom ringen och coachade hela tävlingen. Men när Ragnar efter några inledande kast på 73 meter fick på 76.07 i femte omgången och gjorde sig redo för sitt sista kast så reste sig Kjell upp.
Nervös?
– Nej, det blev bara för kallt att sitta i kvällningen.
Men en ny bra tävling för Ragnar som vann med bred marginal före Alfons Haals, Västerås FK, 63.95, och Albin Silén, Strands IF, 63.52.
Nästa tävling för Ragnar blir eventuellt redan på måndag.

Härlig duell mellan Thea och Rebecka
Den kvinnliga släggtävlingen var en uttagning till seniorplatsen i den stora kasttävlingen i Halle mellan MAI:s Thea Löfman och Spårvägens Rebecka Hallerth som båda satte personbästa i år vilket gör dem till fyra respektive sexa genom tiderna i Sverige med 70.54 resp 69.30.
Rebecka åstadkom en fin rad i protokollet med tre 67 m-kast och ett på 68.49. Det innebar ledning i tävlingen till femte omgången då Thea fick på 68.95 och vann med en knapp halvmeter.
Bakom dem gjorde den 16 år nyss fyllda Midea Allard sitt livs tävling där alla sex kasten var längre än hennes tidigare personbästa 48.53 från i fjol. När tävlingen var slut hade hon förbättrat perset med nästan tre meter till 51.33 vilket räckte till sjunde plats. Detta för en tjej som har två säsonger kvar att tävla med 3 kg-släggan.

Jesper Arbinge, t v, fixade dröm-20 i kula och firade tillsammans med coach Arwid Koskinen. Foto: Åke Ruus


Arbinge över drömgränsen

Spårvägens Jesper Arbinge fortsätter sin fina utveckling och direkt i första kulstöten fick han på 20.03. Därmed blev han tolfte svensk över drömgränsen och elfte utomhus vilket gör honom till delad tia genom tiderna. Totalperset förbättrades med 20 centimeter efter utmärkt serie där alla fyra godkända stötarna var över 19.60.
– Jag hade även en övertrampsstöt som var längre, ungefär 20.20, så det finns nog lite mer i kroppen, säger Jesper.
Vann gjorde Norges Marcus Thomsen som med 21.05 bara var fyra centimeter från sitt personbästa.

Vanessa nära pers
En som också hade all anledning att vara nöjd med sin dag var Hässelbys Vanessa Kamga som trots obefintlig bärande vind fick på 61.63 i andra omgången – bara två centimeter från det åtta månader gamla perset. Tvåa slutade Emma Ljungberg på 55.28 och trea Daniella Persson 53.01.

/Jonas Hedman

Resultaten

Viking Throwing Tour

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen