Suverän avslutning av Samuel Russom (26) som vann med fem sekunder. Mustafa Mohamed tvåa på bilden före Samuel Tsegay. Foto: Jonas Hedman

SM-debutant besegrade alla stjärnorna och tog guld

SM i halvmaraton genomfördes på Anderstorps Motorbana helt platta 3.9 km-varv där tre man gjorde upp om segern de sista två kilometerna. Vann gjorde SM-debutanten Samuel Russom från IS Göta i Helsingborg på 1:03:47 – fem sekunder före Hälles Samuel Tsegay och ytterligare sju före Mustafa Mohamed.

Duggregn, blåst, 14 grader och ingen publik var förutsättningarna över dem dryga fem varven. 5 km passerades på ca 14:50 med åtta man i klungan, 10 km på runt 30:15 (7 man) och 15 km på ca 45:15 med fem man i tätklungan. Det var Mustafa Mohamed, Samuel Tsegay och Samuel Russom plus Eskilstunas Adhanom Abraha och Strömstads Mikael Ekvall.
Det blåste en hel del men det var medvind på den 1 km långa rakan och där testade Musse att rycka på de två sista varven. När Russom ryckte efter 18 km släppte Adhanom och Mikael och de två sista kilometerna gled Russom långsamt ifrån de andra två och vann med sju sekunder.

”Min största framgång”
– Väldigt kul att vinna, detta är det största hittills för mig! Men jag är ny som löpare och har bara tränat ordentligt i två år. Musse och Samuel Tsegay är bra löpare så jag är väldigt nöjd med att besegra dem, säger Samuel som fick SM-tävlingstillstånd för bara några dagar sedan.
Samuel Tsegay var också nöjd.
– Jag hade Corona i maj och mot bakgrund av det är jag nöjd med dagen. Mitt stora mål är att göra 2:05 på maraton i februari och kvalificera mig till OS, säger Samuel.
Mustafa Mohamed hade guld som mål men nådde inte riktigt ända fram.
– Det var lite retsamt att vara så nära och jag fick inte helt till det idag. När Russom ryckte med en kilometer kvar låg jag bakom Tsegay och missade chansen att gå med, men Russom var väldigt stark idag så det hade nog blivit svårt ändå, säger Musse.
– Det var tuff vind. I medvinden hade vi kilometrar på 2:45-2:50 och i motvinden kring 3:15 så det var ojämn fart.
– Nu ska jag ta det lugnt några dagar och hoppas sedan få besked om det blir något SM i maraton. I så fall satsar jag på det. Annars blir det SM på 10 000 m i Uppsala.

Vem är Samuel Russom?
Samuel Russom är 29 år, kommer från Eritrea men har bott i Sverige i två år och är eritreansk medborgare. I juni gjorde han 28:57 på 10 000 m bana i ett sololopp och så sent som i lördags 29:07 då han slog Adhanom Abraha efter att ha avverkat sista 400 m på snabba 57 sekunder.
Samuel Tsegay är också eritreansk medborgare och SM-debuterade i fjol då han vann 10 km på terräng-SM. 41-årige Mustafa Mohamed var ute efter sitt 26:e SM-guld (han har 24 ute och ett inne) men fick denna dag nöja sig med brons efter ett riktigt bra lopp.

Halvmaraton-SM skulle från början ha arrangerats i samband med GöteborgsVarvet i maj som dock ställdes in på grund av spridningsrisken av Corona-viruset. Hälle IF och Villstad GIF tog istället på sig arrangemanget i ett sent skede och genomförde det ”inför stängda dörrar” på Anderstorps Motorstadion där ingen publik fick komma in.
Detta var första gången på 15 år som halvmaraton-SM inte arrangerades i Göteborg eller Stockholm. 2005 genomfördes mästerskapet i Falsterbo.

Nära världsrekord
Huddinges Otto Kingstedt siktade mot världsrekordet för döva som lyder på 1:04:32 och var till slut mindre än halvminuten ifrån då han rusade i mål som sjua på 1:04:59 – pers med hela 1:59. Totalt tog sig sju man under 1:05 vilket gör detta SM till ett av de breddmässigt bästa genom tiderna.
Så gick det i damloppet.

Resultat SM Halvmaraton, Anderstorp 29/7 2020
Män
1) Samuel Russom, IS Göta, 1:03:47 (personligt rekord med över 2 minuter)
2) Samuel Tsegay, Hälle IF, 1:03:52
3) Mustafa Mohamed, Hälle IF, 1:03:59
4) Adhanom Abraha, Eskilstuna FI, 1:04:24
5) Mikael Ekvall, Strömstad LK, 1:04:36
6) Archie Casteel, Spårvägens FK, 1:04:50
7) Otto Kingstedt, Huddinge AIS, 1:04:59 (pers med 1:59)
8) Linus Rosdal, IK Akele, 1:05:45

Resultatlistan

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen