Två JEM-guld i juli och två JVM-guld i augusti. Majas säsong överträffar alla förväntningar. Foto: Deca Text&Bild

Maja Åskag historisk – tog andra JVM-guldet

Framgångarna för Råby-Rekarnes Maja Åskag, 18, tar aldrig slut. I junior-VM i Nairobi tog hon på söndagseftermiddagen sitt andra JVM-guld när hon vann längd med en centimeter på 6.60. Därmed har hon tagit fyra mästerskapsguld på en månad.

Två dagar efter JVM-guldet i tresteg var det dags för längdfinale för Maja som inledde med 6.29, 6.33 och 6.44 och låg då trea. När hoppordningen vändes fortsatte hon att öka – 6.60 i femte.
Detta efter en i det närmaste perfekt plankträff i en medvind av +1.5 m/s vilket innebar att det månadsgamla personliga rekordet från U20-EM för en månad sedan förbättrades med sex centimeter.

Marginalerna på rätt sida
Maja hade marginalerna på sin sida när hon med 6.60 passerade Indiens Shaili Singhs 6.59w med en centimeter. En längd som ingen lyckades överträffa.
6.60 är personligt rekord – U20-EM-guldresultatet 6.80 var i lite för stark medvind – och gör Maja till sjua på den svenska genom-tiderna-listan för seniorer. Hon blev nu första svenska att vinna två JVM-guld i samma mästerskap.

Historisk fyrklöver
På U20-EM i Tallinn för en månad sedan vann Maja längd på 6.80w (6.56 godkänt) och tresteg på 14.05. Nu var resultaten 6.60 resp 13.75 och den gemensamma nämnaren guld över hela linjen.
Ingen annan svensk har någonsin vunnit dubbla individuella guld i ett JEM eller JVM. Maja gjorde det i båda.
/Jonas Hedman

Resultaten

Läs även:
JVM-guld för Maja Åskag efter dramatik
Guld och rekord för Maja i U20-EM
Bästa blågula U20-EM:et genom tiderna

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen