Tre tunga namn i Finnkampen. Fr v Hanna Hermansson (800 och 1500 m), Andreas Kramer (800 och 1500 m) och Khaddi Sagnia (längd) intervjuade av presschefen Hillevi Thor. Foto: Deca Text&Bild

Spännande finnkamp väntar i helgen – ”Målet är dubbelseger”

Siffran 77 är en siffra som är smått hisnande när man inser att den är liktydig med ordningstalet på Finnkampen kommande helg. Tradition och kamp något man sätter likhetstecken med för årliga landskampen som i år äger rum på Stockholms Stadion. I fjol i Tammerfors blev det en härlig svensk dubbelseger och det är det givna målet i år också!

– Det har varit en bra sommar för svensk friidrott med många svenska rekord. London-VM var fantastiskt med Daniel Ståhls silver som var vår första i VM på flera år. I helgen ska vi göra allt för att ta en dubbelseger, säger förbundskapten Karin Torneklint.
I fjol levde både herr- och damkampen ända till slutet. I näst sista grenen längd vann Khaddi på årets bästa resultat – 6.74 – vilket slutade med en svensk trippel – 16-6. Så också i allra sista grenen 800 m där Lovisa Lindh vann före Anna Silvander och debutanten Hanna Hermansson.

Svensk ledning i papperskampen
Den så kallade papperslandskampen är baserad på årsbästa och i båda matcherna pekar det mot svenska segrar. I manliga kampen leder Sverige med 21 poäng (215.5-194.5) och i den kvinnliga med hela 48, men vi vet att allt kan hända även om den finska förbundskaptenen Jorma Kemppainen ligger lågt.
– Det har gått upp och ner för finsk friidrott i år men vi är nöjda med Lag-EM First League i Vasa där vi slutade tvåa, sex poäng bakom Sverige. Men London var en besvikelse. I Finnkampen är vi ganska starka i teknikgrenarna medan det återstår att se hur vi vi lyckas i löpgrenarna, säger Jorma.

Kramer – en av flera som dubblerar
En av alla svenska rekordslagare i sommar är Sävedalens Andreas Kramer som noterade 1:45.14 på 800 m i Folksam GP-tävlingen i Karlstad i slutet på juli och sedan gick till semifinal på VM.
– Det här blir min andra finnkamp och första gången jag dubblerar, säger Andreas som springer 800 och 1500 m.
– Ikväll och morgon blir det taktiksnack. Det handlar ju om att göra ett så bra lopp som möjligt lagmässigt och ta så mycket poäng som möjligt, säger Andreas.

Khaddi siktar på ny seger
Fjolårsvinnaren i längd, Khaddi Sagnia, är laddad och är favorit även i år.
– Jag är taggad inför sista tävlingen! Det var mycket efter VM där det inte gick som jag ville, men nu känns det bra och jag ser fram mot att tävla på söndag!
Hanna Hermansson gjorde finnkampsdebut i fjol och hade då alla finskor bakom sig.
– 800 m var sista grenen då och det var speciellt att tävla i Finnkampen. Fantastisk stämning och riktigt kul också att det gick bra! Jag kommer från fotbollen och tycker det är jättekul med laggrejen. Friidrotten är ju annars väldigt individuell, säger Hanna.
Lördagens tävlingar pågår söndag 16.00-18.30 och söndag 13.00-16.30. Den föregås båda dagarna av Ungdomsfinnkampen som startar 12.00 på lördag och 10.00 på söndag.
Laguppställningarna
Allt om Finnkampen
/Jonas Hedman

Så gick det i Finnkampen i fjol:
Svensk dubbelseger – den blott andra på 30 år i lejonets kula
Världsklass av Khaddi Sagnia när Sverige vann Finnkampen
Svenskt juniorrekord av Austin Hamilton
Susanna Kallur satte tonen med seger på 100 m häck
Säker seger för Daniel Ståhl – Anna Wessman nära svenskt rekord

Ungdomsfinnkampen
Sverige avgjorde i avslutande stafetten
Vilken spänning i u-kampen
Lysande släggresultat av Ragnar Carlsson

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen