M22-medaljörerna i diskus på JSM. Vinnaren Simon Pettersson i mitten, tvåan Viktor Gardenkrans, MAI, t v, och trean Gustav Liberg. Foto: Jonas Hedman

Simon Pettersson upp som nummer 14 genom tiderna i diskus

Upsalas Simon Pettersson, 22, har i år höjt nivån i diskus högst avsevärt och bland annat kastat över 60 meter tio gånger. På JSM i Hässleholm fick han till hela 63.10 i den fint bärande motvinden och förbättrade därmed sitt personliga rekord med 1.04 meter.
– Det var bra förhållanden idag och det kändes riktigt bra att kasta! Det var ungefär lika fin vind som när jag satte mitt förra pers på 62.06, säger Simon.
– De tre första kasten var bra sedan ville jag nog lite för mycket och började dra för mycket. Jag gillar att börja med ett bra kast i första så att man kommer in i tävlingen och sedan öka efter hand. Men idag lyckades jag inte få till det i de sista omgångarna.
Serien i sin helhet: 59.37, 61.35, 63.10, 58.86, 57.56 och 57.24. Segermarginalen i M22-klassen blev nästan åtta meter med MAI:s Viktor Gardenkrans som var tvåa på 55.18 och med Ullevis Gustav Liberg trea på 53.47.

Nummer fjorton genom tiderna

Med 63.10 avancerade Simon från till 17:e till 14:e plats på den svenska genom-tiderna-listan och har nu götisterna Bosse Henriksson, 63.18, och Dag Solhaug, 63.76, närmast före sig.
– Jag är nöjd med sommaren så här långt. Jag har blivit starkare, bättre tekniskt och stabilare mentalt. Allt har blivit lite bättre och jag har höjt lägstanivån så det är kul, säger Simon.
– Jag är nog en mer teknisk kastare än styrkekastare men det finns flera små tekniska detaljer som jag kan göra bättre. 63 m-kastet var bra men jag missade lite i starten och mitten så det var inte perfekt.
Simon tränas av Vésteinn Hafsteinsson som också är tränare för OS-klare Daniel Ståhl.
– Nu ska jag skicka en film från tävlingen till Vésteinn så ska vi utvärdera kastningen. Han är på OS i Rio där Daniel Ståhl kastar nästa helg, säger Simon.

Tre grenar, tre pers och tre medaljer
Simon var med i tre grenar under JSM-helgen och vann kula på lördagen på personliga rekordet 17.77 efter en spännande fight med MAI:s Viktor Gardenkrans.
– Det var en kul tävling där ledningen växlade flera gånger och konkurrensen med Viktor bidrog helt klart till att det blev pers med en halvmeter, säger Simon.
På fredagen tog han brons i slägga på 58.43, även det personbästa. Vann gjordes Hovslätts Anders Eriksson på 67.19 med Tim Söderqvist tvåa på 62.48.
Närmast väntar en diskustävling i Upsala på söndag innan det är dags för Nordiska-Baltiska U23-mästerskapen i finska Leppävaara och där kommer Simon att representera Sverige i båda diskus och kula.
Sedan följer SM i Sollentuna 26–28 augusti och så Finnkampen i Tammerfors.
– Det skulle vara kul att vara med där men det blir inte lätt att ta en plats eftersom vi har tre man över 66 meter i år med Daniel Ståhl, Axel Härstedt och Niklas Arrhenius, avslutar Simon.
/Jonas Hedman

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen