Andra svenska juniorrekordet på en vecka för Jonathan Grahn som bara är 17 år. Foto: Deca Text&Bild

Suveränt svenskt juniorrekord av Jonathan Grahn

I Göteborg på lördagseftermiddagen satte Mölndals Jonathan Grahn, 17, nytt svenskt svenskt juniorrekord på 1500 m då han med 3:45.36 underskred den 18 år gamla noteringen med nästan två sekunder.

Förra helgen satte Jonathan svenskt juniorrekord på 3000 m då han med 8:02.8m slog Suldan Hassans fem år gamla 19-årsrekord med knappt tre sekunder i Sollentuna efter en snabb slutkilometer på 2:36.

Bra resa med Andreas Almgren i spets
I Friidrottens Hus på lördagen var det dags igen då han i ett snabbt lopp med Andreas Almgren som farthållare gled med i ungefär halva loppet och sedan tappade fem sekunder på vinnaren fram till en slutlig fjärdeplats på 3:45.36.
Placeringen bakom, som femma, kom klubbkamraten i Mölndals AIK, Alexander Nilsson, som är Jonathans tränare och även var placeringen bakom i rekordloppet på 3000 m förra helgen.

Krossade det personliga rekordet
Tiden är mer än fem sekunder snabbare än vad Jonathan gjort som bäst utomhus och trots att det bara var 17 år han fyllde den 30 december så förbättrade han nu Olle Wallerängs 18 år gamla rekord med 1.9 sekunder.

Rogestedt nära pers
Andreas Almgren drog i 1200 meter och så långt in i loppet var det bara fjolårets Sverige-etta på distansen, Johan Rogestedt, som följde. Johan höll ihop det bra sista 300 meterna men orkade inte öka och nådde målet på svenska årsbästat 3:40.59 – bara halvsekunden från det sju år gamla personliga rekordet inomhus. Ute har Johan gjort 3:36.58 och i somras producerade han hela sju lopp under 3:40.

Åtta och elva genom tiderna
Tvåa slutade Hälles Samuel Pihlström med 3:41.92 och trea Hässelbys Gustav Berlin, 3:43.68. Båda satte personliga rekord inomhus och är nu åtta respektive elva genom tiderna i Sverige.
IVM-kvalgränsen till Belgrad är 3:39.00.

/Jonas Hedman

Resultaten från Göteborg inomhus

Biografier på friidrottsstatistik.se
Jonathan Grahn
Johan Rogestedt

Läs även:
Erik Martinsson nära IVM-kval – juniorrekord av Jonathan Grahn

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen