Tilde Johansson, t v, och Khaddi Sagnia får symbolisera den svenska damsegern i Nordenkampen. Foto: Deca Text&Bild

Svensk damseger i Nordenkampen – dramatiskt fall för herrarna

I den nya magnifika Eva Lisa Holtz Arena i Karlstad genomfördes Nordenkampen där de blågula damerna var helt överlägsna och vann för åttonde gången i rad och med rekordmarginalen 55 poäng. I manliga kampen var det jämnare där Sverige var på väg mot seger när båda svenskarna föll i det avslutande 800 m-loppet och det blev en slutlig tredjeplats bakom Norge och Finland.
Bland höjdpunkterna fanns Erik Erlandssons svenska juniorrekord på 200 m, 20.99 och dubbelseger för Julia Henriksson i sprint.

Hög stabil nivå för Henrik
IF Götas egen Henrik Larsson förbättrade i Sätra för två veckor sedan det 27 år gamla svenska rekordet på 60 m med 0.02 till 6.56. I Anna Lisa Holtz Arena vann han på nytt och 6.61 visade att lägstanivån är hög. Henrik är femma i europastatistiken och har kapacitet för medalj på inne-EM i Istanbul om tre veckor.
Tvåa slutade Danmarks Simon Hansen, 6.67, medan reserven Thomas Jones var sjua på 6.87.

Så spännande på 3000 …
På längsta distansen drog hararna Alexander Nilsson (i 1500 m) respektive Olle Ahlberg (i 2000 m) och gjorde det utmärkt – 3:55 respektive 5:15. Svenska juniorrekordhållaren och fjolårsvinnaren Jonathan Grahn låg länge trea men strax före 2000 meter gick Simon Sundström upp som trea och bäste svensk. Jonathan tappade och längst fram kom det på sista kilometern att handla om Simon och unge dansken Joel Ibler Lillesø.

… där Simon Sundström så när vann
Simon övertog ledningen, Ibler tog tillbaka den och ledde in på upploppet men Simon gick ut, passerade (?) men Ibler drog till slut det längsta strået och vann med sju hundradelar på 7:51.41.
Simon tvåa på 7:51.48 – personbästa med 1,5 sekund och avancemang från tionde till åttonde plats på den svenska genom-tiderna-listan. Jonathan lyckades hålla undan för de bakomvarande och klarade tredjeplatsen med sju hundradelars marginal på 8:03.53.

Blågul dubbelseger i längd …
I längd gjorde Khaddi Sagnia en intressant start efter 6.75 i årsdebuten två veckor tidigare och 6.58 förra helgen och alla hennes tre godkända hopp var längre än tvåans bästa. 6.50 följdes av 6.62 och 6.66 som blev slutresultatet efter att hon avslutat med tre kryss.
Och det blev svensk dubbelseger eftersom Tilde Johansson hoppade 6.40 och därmed var sex centimeter före Islands Irma Gunnarsdóttir.

… och tresteg – pers för Maja
2021 års JVM- och JEM-vinnare i längd och tresteg hade en bra eftermiddag i sistnämnda gren och förbättrade inneperset tre gånger om med totalt 15 centimeter efter serien 13.52, x, 13.68, 13.72, 13.72 och 13.82. Det innebar seger med 42 centimeter före Rebecka Abrahamsson som med 13.40 var blott elva centimeter från sitt bästa inomhus.

Emil nära pers
På 1500 m gjorde Emil Danielsson, trots magsjuka dagen före, ett bra lopp och gick upp i ledning 400 meter från mål. Ut på sista varvet hade han bara Norges Narve Gilje Nordås i rygg men trots 56.2 sista 400 och 27.7 på slutvarvet passerade denne på upploppet och vann med två tiondelar på 3:41.81.
Emil tvåa på 3:41.97, bara åtta hundradelar från det färska perset satt som mellantid i det svenska rekordloppet på 1 mile tio dagar tidigare. Orienteraren Jonathan Gustafsson sexa på personliga rekordet 3:46.53.

Suverän seger för Grete Ahlberg
Fjolårets stora överraskning i slägga, Hammarbys Grete Ahlberg, gladde i vikttävlingen där hon efter ett inledande kryss hade fem raka kast över 21 meter som alla hade räckt till seger. Träffen kom i femte omgången med 22.20. Därmed förbättrade hon sitt personbästa med totalt hela 82 centimeter och gick upp som tvåa genom tiderna i Sverige. Fyra av hennes fem godkända kast var längre än gamla perset 21.38.
IF Götas egen Sara Forssell, som förra veckan satte personbästa med 21.88, slutade femma på 20.42.

Nära norskt rekord på 400 m
På kvinnliga 400 m ledde Vallentunas Moa Granat in på gemensam bana halvvägs men med hundra meter kvar kom 18-åriga norska före detta mångkamparen Henriette Jæger som skjuten ur en kanon. Hon verkade helt befriad från mjölksyra på upploppet och vann till slut med hela 1.7 sekunder på 52.66, personligt rekord och bara 14 hundradelar från det norska inomhusrekordet.
Bakom henne slutade Moa trea på 54.35 vilket förde upp henne till fjärde plats på den svenska F19-listan genom tiderna, bara 16 hundradelar från Moa Hjelmers 14 år gamla svenska juniorrekord. I B-finalen slutade Täbys Linnéa Frobe tvåa på årsbästat 54.60 efter en offensiv satsning.

Stående ovation för Tony Harborn
Eldsjälar är viktiga i idrotten och en sådan har IF Götas Tony Harborn varit i över 40 år. Han har funnits på Götas kansli länge och där framför allt hållit ordning på resultat och statistik och dokumenterat enormt mycket när det gäller friidrottsprestationer i IF Göta i synnerhet och Värmland i allmänhet. Nu uppmärksammades han på innerplan av förre förbundskaptenen och götisten Anders Borgström med ett fint tal som följdes av stående ovationer från publiken.

Dramatisk avslutning med fall
Sverige ledde herrkampen inför avslutande 800 m men det blev trångt i kurvan efter 150 meter när dansken Kristian Uldberg Hansen försökte tränga sig in i en lucka som inte fanns. Han försökte gå in mellan Alexander Lundholm och Felix Francois med följden att den sistnämnde föll illa och drog med sig lagkamraten framför. Även Hansen gick i backen.
Alexander kom snabbt på benen men kunde inte plocka någon placering utan kom i mål som sexa och sist av de fullföljande på 1:59.45. Felix försökte resa sig men foten vek sig och han blev liggande vid 60 m-starten och inte heller Hansen kom i mål. Vann loppet gjorde Norges Ole Jakob Høsteland Solbu på personliga rekordet 1:48.32 efter tuff spurtstrid med Finlands Joonas Rinne.

Historisk seger för Norge
Sverige fick bara tre poäng i grenen och därmed vann Norge totalt med 3,5 poäng före Finland och med Sverige ytterligare en poäng bakom. Det var Norges första seger genom tiderna i denna landskamp som startade i nuvarande form 2011. Och Sveriges blott andra förlust på herrsidan där den första kom i Tammerfors 2017.
Den blågula kvinnliga segern kom efter rekordmarginalen 55 poäng där Sverige tog fyra dubbelsegrar – höjd, längd, tresteg och kula. Segern var den åttonde raka och elfte av tolv möjliga. I Tammerfors 2014 vann finskorna på samma poäng men med en grenseger mer.

Lyckad stortävlingspremiär i Eva Lisa Holtz Arena
Detta var första stora tävlingen i nya Eva Lisa Holtz Arena och garanterat inte den sista. Det är den blott tredje inomhusarenan i Sverige med sex banor runt och med en bra och rutinerad arrangör som IF Göta Karlstad så kommer det bli många stora tävlingar här i framtiden. Det var nu 1072 betalande åskådare, 400 aktiva och ledare samt 200 funktionärer som gjorde Nordenkampen till en på flera sätt minnesvärd tävling.

/Jonas Hedman

Resultat Nordenkampen i Karlstad 12/2 2023
Män
1) Norge 130.5
2) Finland 126
3) Sverige 125
4) Danmark-Island 94.5

Kvinnor
1) Sverige 163
2) Norge 108
3) Finland 107.5
4) Danmark-Island 98.5

Resultatlistan

Läs även:
Okände Viktor Idhammar snuddade vid svenskt rekord
Svenskt juniorrekord av Erik Erlandsson

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen