Suverän insats av Kim Amb – tog första manliga spjutsegern på 27 år! Foto: Deca Text&Bild

Svensk dubbelseger i Finnkampen – den blott andra på 30 år i lejonets kula

Den 76:e Finnkampen genomfördes på Ratina-stadion i Tammerfors och blev precis så spännande som det bara kan bli där båda kamperna levde ända till slutet. I herrkampen kom avgörandet i allra sista grenen 800 m där de blågula killarna fixade en trippel och med 16-6 fastställde slutresultatet till 210–200. I den kvinnliga kampen skrevs siffrorna till 213–197 efter 16-6 i tredje sista grenen längd där Khaddi Sagnia gjorde årets bästa längdtävling. Det följdes av 15–7 på avslutande 800 m där Lovisa Lindh var överlägsen vinnare.
Sverige vann båda kamperna i Helsingfors 2014 men före det får man backa till 1986 för att hitta en svensk dubbelseger på finsk mark!

Lysande laginsats
Det var en fantastisk lagprestation som förde det manliga laget till femte raka segern och andra dagen var det en kastare som stack ut extra mycket – Kim Amb i spjut! Han gjorde sitt livs serie på söndagseftermiddagen och var med 84.50 bara elva centimeter från sitt tre år gamla personliga rekord som innebar den första svenska herrsegern i grenen på 27 år! När segern var klar sprang Kim ut på innerplan och gjorde både en och två frivolter på gräset.
– Jag är så sjukt lycklig! Att få till alla sex kasten över 80 meter är fantastiskt och att få vinna Finnkampen i Finland helt otroligt! Jag har letat timingen hela sommaren och provat och testat allt. Men idag hade jag en bra känsla och när träffen satt där i kast efter kast var det bara att pusha lite mer för varje omgång, sa Kim till SVT.

Slog OS-tvåan Ruuskanen
Serien är hans bästa genom tiderna och aldrig tidigare har han haft alla sex kast över 80 meter – 82.54, 82.65, 80.44, 84.50, 82.29 och 83.82. Kim ledde efter två omgångar då årets EM-trea Antti Ruuskanen fick på 83.02 i tredje. Men Kim svarade i fjärde med 84.50 vilket innebar seger.
– Idag fungerade både benen och överkroppen och det var en helt underbar tävling! Att slå Ruuskanen är ganska stort, han har ändå tagit medalj i OS och vann EM-titeln 2014, sa Kim.
Senaste en svensk som vann herrspjut i Finnkampen var Peter Borglund som kastade 84.76 på Stockholms Stadion 1989.

Jiannis förbättrade ett sex år gammalt pers
Trea i tävlingen blev Örebros Jiannis Smalios som i tredje omgången fick på 81.89 och därmed förbättrade ett sex år gammalt personligt rekord med en hel meter! Det innebar också att han avancerade till sjunde plats på den svenska genom-tiderna-listan.
Även svenske trean Gabriel Wallin gjorde det bra och slutade femma med 78.31 vilket innebar 13–9 till Sverige. Därmed kopplades greppet om slutsegern i landskampen. Spjut blev något av årets svenskgren i Finnkampen eftersom Anna Wessman vann den kvinnliga tävlingen dagen före och med 61.42 satt personligt rekord med hela 1,5 meter.

Avgörandet på 1500 m
Före den avslutande långa stafetten ledde Finland med en poäng som de vann med sex tiondelar på 3:09.09 sedan Sverige haft ledningen ända in på upploppet där 400 häck-vinnaren Oskari Mörö passerade. Därmed utökade Finland ledningen till fyra poäng som blev +-0 efter spjut innan hela landskampen skulle avgöras på 1500 m.
Efter en riktigt långsam inledning med nästan 75 sekunder på första varvet tog Jonas Leanderson över dragjobbet och passerade 800 m på 2:19 efter ett 64-varv. Med 300 meter kvar var han, Kalle Berglund och Johan Rogestedt loss och den sistnämnde försvann iväg till en sekundstor seger på 3:55.83. Kalle slutade tvåa och Jonas lyckades hålla undan för en starkt avslutande Marco Bertolotti med en knapp tiondel.
Svensk trippelseger och vinst i landskampen med totalt 10 poäng! Man noterar Johan Rogestedts imponerande dubbelseger på medeldistans som innebar 14 poäng till laget.

Duggregn och 14 grader
Söndagen började med duggregn och bara 14 grader vilket gjorde att läktarna var knappt halvfulla. Men efter två timmar slutade regnet, solen glimtade till och eftersom vinden lyst med sin frånvaro hela dagen så blev det riktigt bra förhållanden.
Det var jämnt poängmässigt hela dagen men det svenska flytet ville inte riktigt infinna sig vilket bland annat visade sig på 200 m där Samuli Samuelsson gjorde ett lysande lopp i motvinden (1.4 m/s) och vann med 0.25 på 20.94. Där bakom radade Tom Kling-Baptiste, Johan Wissman och finnkampsdebutanten Felix Svensson upp sig så det blev i alla fall 12-10 i poäng jämfört med kalkylen som löd 14-10.

Dubbla fall på hinder men ändå trippelseger
På 3000 m hinder löd den svenska kalkylen 16-6 till Sverige och men så halkade SM-vinnaren Vidar Johansson på den hala vattengravsbocken tre varv från mål och föll i ner i vattnet. Bäste finländaren sprang förbi men Vidar gav sig inte. Ett varv senare hände samma sak för Emil Blomberg vars fall var tyngre och han blev verkligen dyngsur … Men medan Elmar Engholm försvann iväg till en klar seger på 8:52.76 bet Emil ihop och spurtade in som två på 8:57.61 med Vidar som trea på 9:01. Starkt att fixa 16-6 med de incidenterna!

David vann 10 000 m
10 000 m blev ett intressant lopp där Jarkko Järvenpää ryckte ifrån tidigt men där Högbys David Nilsson bestämde sig för att jaga ikapp. Det tog fem-sex varv men väl ifatt låg han länge i rygg. Med en kilometer kvar blixtrade David iväg i ett fint ryck med ett varv på 65 sekunder och vann till slut med åtta sekunder på 29:37.03. Andras Åhwall slutade fyra på 30:25.87 och Anton Danielson femma på 30:44.77 vilket innebar 12-10 till Sverige.
I tresteg fullföljde Michel Tornéus sin finnkampshelg med att dagen efter andraplatsen i längd på 7.65 bli trea i tresteg på 15.82, bara tre centimeter från andraplatsen. Vann gjorde Simo Lipsanen på 16.19.
Det som började med en grå himmel, låg temperatur och en periodvis rätt avslagen tillställning slutade med några resultat på hög internationell nivå och framför allt en svensk dubbelseger. Samtidigt noterar man att den blågula manliga 52 poängssegern 2015 nu alltså byttes mot en marginal på endast tio poäng.
2017 äger Finnkampen rum på Stockholms Stadion
Resultaten
/Jonas Hedman

Så gick det i damkampen: Världsklass av Khaddi Sagnia när Sverige vann Finnkampen

Läs även:
Svenskt juniorrekord av Austin Hamilton
Susanna Kallur satte tonen med seger på 100 m häck
Säker seger för Daniel Ståhl – Anna Wessman nära svenskt rekord

Ungdomsfinnkampen
Sverige avgjorde i avslutande stafetten
Vilken spänning i u-kampen
Lysande släggresultat av Ragnar Carlsson

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen