Svenskt juniorrekord på 400 m med nära halvsekunden för Vallentunas Moa Granat. Foto: Deca Text&Bld

Svenskt juniorrekord av Moa – men inte snabbast

Det blev sjätte gången gillt för Vallentunas Moa Granat, 18, som på JSM i Karlstad på söndagseftermiddagen rusade 400 meter på 53.78. Därmed förbättrade hon Moa Hjelmers 14 år gamla svenska juniorrekord med hela fyra tiondelar. I M22 blev Emil Johansson sjätte svensk under 47 sekunder inomhus.

400 m häck-specialisten Moa Granat har jagat 400 m-rekordet i en hel månad och på sex starter samlade inom en dryg halvsekund var hon vid tre tillfällen mindre än två tiondelar från rekordet.
På JSM i nya Eva Lisa Holtz Arena i Karlstad rullade hon igenom försöken på lördagen på 54.74 utan att förta sig och sedan var det full satsning i finalen.

Snabbare än utomhus
Moa öppnade tuffare än någonsin tidigare och var med 25.2 halvvägs bara sju tiondelar över det färska inomhusperset (24.45). Målet nådde hon på 53.78 – seger med över 2,5 sekunder och faktiskt också totalpers. För hon underskred nu sin bästa utomhustid från i somras med tre hundradelar trots sololöpning från start till mål.
Moa gjorde redan för tre år sedan 54.78 inomhus och har i vinter tagit ett tydligt utvecklingssteg.

Två tiondelar bättre än Ann Larsson …
Moa underskred inte bara det officiella svenska juniorrekordet inomhus utan även de 54.00 som den då 19-åriga Ann Larsson gjorde på inne-EM i Göteborg 1974. Men då fanns inte kravet på koner i enlighet med dagens regler så den tiden godkändes aldrig retroaktivt som svenskt juniorrekord.

… men långsammare än Ann-Louise
Men Moa är ändå inte den snabbast 19-åringen genom tiderna eftersom Ann-Louise Skoglund gjorde 53.3 manuellt i riksmästerskapen inomhus i Göteborg 1981. Men det är länge sedan manuella sprinttider var aktuella för rekordgodkännande.
Moas 54.78 var bara sex hundradelar från en plats på tio-bästa-listan för seniorer på distansen. Det svenska seniorrekordet är Moa Hjelmers bronstid 52.04 från inne-EM i Göteborg 2013,

Ny rekordchans i sommar
Men Moa fina utveckling kommer säkert att betala sig i specialgrenen 400 m häck i sommar. Förra året förbättrade hon sitt personliga rekord till 56.84 vilket placerar henne tvåa på den svenska F19-listan genom tiderna, 84 hundradelar bakom Ann-Louise Skoglunds 42 år gamla juniorrekord som då 1981 var juniorvärldsrekord.
Moa har helt klart kapacitet att slå den tiden när hon nu gör sitt sista år som 19-årsjunior.

Vilket lopp av Emil Johansson
400 m var något av dagens gren på JSM i Karlstad. I M22-klassen sololöpte Turebergs Emil Johansson till en suverän seger med 1,5 sekund på personliga rekordet 46.98. Därmed blev han sjätte svensk under 47 sekunder på 200 m-bana inomhus.

Tuff kamp om silvret
Bakom honom blev det närkontakt in på gemensam bana halvvägs mellan Mattias Waernulf och Gustav Gahne där den förstnämnde tappade fart och rytm.
Gustav nådde målet som tvåa men diskvalificerades och silvret gick till Mattias på 48.53, bara tre tiondelar från inomhusperset från försöken.

/Jonas Hedman

Resultaten

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen