Tre glada Ullevi-löpare som alla satte personliga rekord på 10 km och har Per Skoog som tränare. Fr v Vidar Johansson, Meraf Bahta och Suldan Hassan. Foto: Per Skoog

Svenskt rekord av Meraf Bahta – och nära för Suldan Hassan

I spanska Valencia på söndagsförmiddagen satte Ullevis Meraf Bahta svenskt rekord på 10 km väg med 31:22 då hon spurtade i mål som femma. En riktigt bra tid gjorde även klubbkamraten Suldan Hassan som med 28:20 bara var elva sekunder från det svenska rekordet.

Meraf visade att den fina form hon visat upp den senaste tiden håller i sig och satte nu sitt andra svenska rekord på nio dagar efter 15:04 på 5 km väg på nyårsafton.
Det var svalt i starten i Valencia där det kvinnliga elitfältet hade hjälp av manliga farthållare. Det blev snabbt en tätklunga med tre östafrikanskor, två nordbor i form av Meraf och Norges färska EM-vinnare i terräng, Karoline Bjerkeli Grøvdal, samt två manliga harar.

Täten i början av loppet med fr v slutliga tvåan Karoline Bjerkeli Grøvdal, vinnaren Norah Jeruto Tanui och Meraf Bahta.


Mycket sololöpning
Meraf såg ut att få problem att följa vid tre kilometer och släppte vid fyra som passerades på 12:16. Alltså ett snitt på riktigt snabba 3:04 per kilometer som motsvarar 30:30 på milen där Sarahs svenska rekord före loppet var 31:26. Meraf sprang resten av loppet mer eller mindre solo i runt 3:12-fart och höll ihop det bra till 31:22.

Tredje rekordet på tre månader
I slutet på september i Manchester tangerade Meraf sitt eget svenska rekord på 31:44 vilket Sarah Lahti förbättrade till 31:26 en vecka senare. Men nu äger hon Meraf åter milrekordet som alltså förbättrades med fyra sekunder.
I början på maj underskred både Meraf och Sarah den förstnämndas fyra år gamla svenska rekord på 10 000 m bana med fem respektive två sekunder då de noterade 31:08.05 och 31:11.12 på Stockholms Stadion.

Lysande avslutning av Grøvdal
Kampen om segern blev spännande. Kenyas hinderspecialist Norah Jeruto Tanui, världsetta i somras med 8:53.65, var ensam om att gå med farthållarna efter fyra kilometer medan Grøvdal släppte och låg femma på slutet.
Men medan Jeruto hade svårt att följa sin manliga hare sprang Grøvdal ifrån sin, passerade två tjejer och var till slut bara några steg bakom en helt slutkörd Tanui vid mållinjen. 
Jeruto fick 30:35 mot 30:38 för Grøvdal som bara var sex sekunder från sitt personliga rekord. Norskan hade Paula Radcliffes 19 år gamla europarekord i tankarna före start men den noteringen klarade sig med 17 sekunder.

Suldan nära svenskt rekord …
I manliga loppet gjorde Ullevis Suldan Hassan och klubbkamraten Vidar Johansson sina hittills klart bäst millopp på väg. Suldan, vars främre nummerlapp och chip åkte av i starten, hade 14:06 halvvägs och nådde målet som femtonde man på 28:20. Därmed förbättrade han vägperset med nära minuten och underskred sin bästa 10 000 m-tid med runt tolv sekunder. Vidar hade 14:23 halvvägs och sedan 28:40 i mål vilket innebar personbästa med över 1,5 minut.
För Suldan fattades bara elva sekunder till Jonas Leandersons svenska rekord på 28:09 från hösten 2020. Bara fyra svenskar har sprungit snabbare genom tiderna och Vidar går med sina 28:40 in som sexa genom tiderna.

Per Skoog gemensam nämnare
Det finns all anledning att säga grattis även till Per Skoog som är tränare för Meraf, Suldan och Vidar. Per har i många år tränat Vidar Johansson och i höstas valde även Suldan och Meraf att byta till stall Skoog och båda representerar nu också Ullevi FK.

Simiyu under 27 minuter
Kampen om segern stod mellan två man som var i ensam ledning halvvägs på 13:30. Men de sista 2-3 kilometerna var Kenyas Daniel Simiyu överlägsen och vann med tolv sekunder på preliminära 26:58.
Bland övriga svenskar som var med märks 29:43 av Hälles Sharmarke Ahmed, 29:52 av klubbkamraten Samuel Pihlström och 33:35 av Huddinges Hanna Lindholm.
Resultatlistan

/Jonas Hedman

Läs även:
Svenskt rekord av Meraf Bahta på årets sista dag
EM-silver i terräng för Meraf Bahta – och historisk lagmedalj
Rekord av Bahta på 10 km
Meraf och Sarah underskred 10 000 m-rekordet

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen