Sarah Lahti tillsammans med spanjoren, Jorge Blanco Álvarez, som hjälpte Sarah med farthållningen på slutet. Foto: Dave Klink

Svenskt rekord av Sarah Lahti på Ibiza

På söndagsförmiddagen kom årets andra svenska rekord då Hässelbys Sarah Lahti på den spanska ön Ibiza vann 10 km-loppet Playa den bossa på 31:18. Det är fyra sekunder snabbare än Meraf Bahtas en vecka gamla rekord.

Sarah satte i fjol svenskt rekord på 5 km, 10 km och halvmaraton – 15:22, 31:26 respektive 1:08:19 – men blev vid årsskiftet av med de två förstnämnda till Meraf Bahta som inom loppet av tio dagar noterade 15:04/31:22. Sarah hann också maratondebutera i december men bröt strax före halvvägs p g a skadekänning. Men det var som tur var inget allvarligt.
Att formen är bra visade Sarah i ett testlopp på nyårsafton då hon på 5 km väg noterade 15:16 vilket då var den snabbaste svenska tiden på distansen. Samma dag noterade Meraf Bahta 15:04.

Tappade 16 sekunder
På ön Ibiza mellan Mallorca och det spanska fastlandet hade Sarah i rekordloppet 15:31 halvvägs och tappade sedan 16 sekunder på andra halvan. Men hon lyckades ändå vinna med 22 sekunder före Likina Amenbaw och var åtta totalt i mål. Manliga klassen vanns av Adel Machaal som med 27:50 var 16 sekunder före tvåan.
Resultatlistan

/Jonas Hedman

Sarah Lahtis biografi på friidrottsstatistik.se

Läs även:
Svensk rekordkross av Sarah – brutalt världsrekord av Gidey
Sarah Lahti satte svenskt rekord
Meraf Bahta under det svenska rekordet på 10 km
Svenskt rekord av Meraf på årets sista dag

Det var ett perfekt hopp – en fantastisk känsla

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen