Debuten på halvmaraton slutade på bästa sätt för Andreas Almgren – svenskt rekord! Foto: Deca Text&Bild

Svenskt rekord direkt i säsongsdebuten av Andreas Almgren

Det var varmt och blåsigt när Diamond League-säsongen inleddes i Doha på fredagskvällen. Men det hindrade inte Turebergs Andreas Almgren från att sätta svenskt rekord på 3000 m. Med 7:37.05 slutade han sjua och förbättrade sitt eget svenska rekord med knappt 2,5 sekunder. Kvällens bästa svenska placering stod Daniel Ståhl för som tvåa i diskus på 67.14.

Andreas var givetvis nöjd med inledningen på sommaren:
– En bra säsongsöppning men det var inget problemfritt lopp för halvvägs höll jag på att falla. Det var också blåsigt och varmt men jag är glad att jag kunde öka farten på slutet. Nu är planen att skruva upp kvalitén på träningspassen i maj, säger Andreas till SVT.

Tränat på hög höjd
Efter flera veckors träning på hög höjd i Flagstaff, Arizona, gjorde Andreas Almgren säsongsdebut och lade bland de sista i 3000 m-loppet. Nya Zeeländaren Callum Hawkins drog de första tre varven i helt jämnt fart kring 60.3 och när han klev av höjdes varvtiderna till 59:or fram till slutvarvet.
Andreas fick en bra resa och passerade 1000 m på 2:32 och 2000 m på 5:04.9 (elva) – sju sekunder bakom täten och hade krafter kvar på slutet.

Fantastiskt jämna kilometrar
På sista varvet passerade han flera löpare och nådde målet som sjua på 7:37.05 – 2,4 sekunder under sitt eget åtta månader gamla svenska utomhusrekord (inomhus gjorde han 2022 7:34). Detta efter ett perfekt jämnfartslopp med kilometrar på 2:32.4, 2:32.5 och 2:32.2 efter varvtiderna 61.7, 60.7, 60.1, 60.5, 61.8, 62.6, 60.8 och 58.9.
Vann gjorde vinterns världsrekordman (7:23) Lamecha Girma på 7:26.18 efter 57 sekunder på sista 400 meterna. Elva sekunder senare kom Andreas i mål bara tre tiondelar bakom 2019 års världsmästare på 1500 m, Timothy Cheruiyot.

Rekord i debuten en vana
Att sätta svenskt rekord i säsongsdebuten är ovanligt för de allra flesta, men inte för Andreas Almgren. Detta var faktiskt femte gången (!) han lyckades med den bedriften på 3000 m – tre gånger inomhus och två utomhus. Han har också de sex bästa svenska 3000 m-resultaten genom tiderna.

Andraplats för Ståhl
Daniel Ståhl gjorde sin första diskustävling på åtta månader och efter 64.31 i första och ogiltigt i andra fick han på 67.31 i tredje vilket blev hans längsta. Det räckte till andra plats – knappt fyra meter bakom Kristjan Ceh som i sin tredje tävling för året vann på 70.89. Bara elva centimeter från världsårsbästat.

Kristjan Ceh överlägsen
Slovenen hade fyra godkända kast med två på 68 och två över sjuttio där det andra, i femte omgången, mätte 70.70. Daniel hade fem godkända där det näst längsta var 65.85 i sista. Bakom honom placerade sig fyra man inom 39 centimeter med Simon Pettersson sexa på 64.30.

Märkligt 800 m-lopp
Det går ofta fort på medel-långdistans i Doha men årets manliga 800 m-lopp var ett märkligt undantag. Farthållaren Erik Sowinski tog ledningen i överenskommen fart men när ingen ville följa så sänkte han den.
Trots det var det ingen som följde och han passerade halvvägs på 53.7 (!) – den långsammaste öppningen i Diamond League-historien? Trots det var klungan över sekunden efter (Kinyamal 54.9).

Negative splits
Andra varvet gick på under 51 sekunder för spurtstarke vinnaren Slimane Moula från Algeriet (som vann Bauhaus-galan i fjol) som med 1:46.06 var halvsekunden före tvåan Wyclife Kinyamal. Andreas Kramer låg långt bak men passerade åtminstone tre man – och så när en fjärde – när han kryssade fram på upploppet och till slut blev sexa på 1:48.18.