Svenskt rekord i stav av Michaela Meijer – världsetta

Örgrytes Michaela Meijer, 27, har haft en utmärkt sommar och på lördagen i Norrköping kom en härlig träff då hon gled över 4.83 i första försöket – en rekordförbättring med tre centimeter. Därefter testade hon drömgränsen fem meter.

Michaela har vunnit alla tävlingar hon ställt upp i sommar och satte personligt rekord med 4.72 i Mölndal för en dryg månad sedan. Då toppade hon världsstatistiken men passerades sedan av amerikanskan Katie Nageotte med 4.83. Ett resultat hon nu alltså tangerade och därmed är delad världsetta.
Det förra svenska rekordet var 4.80 och tillhörde Angelica Bengtsson från VM-finalen i Doha i oktober då hon slutade sexa efter att ha brutit staven.
Tvåa i Norrköping slutade just Angelica med årsbästat 4.58 och trea blev svenska juniorrekordhållerskan Lisa Gunnarsson med 4.28.

Tia genom tiderna i världen
Michaelas 4.83 innebär också att hon avancerade till tionde plats på genom-tiderna-listan utomhus. En höjd hon delar med fyra tjejer. Världsrekordet har Rysslands Jelena Isinbajeva med 5.06 och endast ytterligare en tjej har klarat fem meter utomhus – USA:s Sandi Morris med 5.00 från 2016. Räknar man inomhus så har även amerikanskan Jenn Suhr gjort det (5.03 från 2016).
Rekordet var Michaelas andra. 2017 tog hon det svenska rekordet från Angelica Bengtsson då hon hoppade 4.71 i Göteborg.

BOK: SVERIGE-BÄSTA 2021

ÅRSBOKEN

FÖLJ FRIIDROTTAREN PÅ SOCIALA MEDIER

SENASTE ARTIKLARNA

NYHETSBREV

Nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Nyhetsbrev

ARKIV

Svenska truppen